Linkovi

Slovenija preuzima predsjedanje Europskom Unijom


Slovenija za nekoliko sati formalno preuzima predsjedanje Europskom Unijom kao prva nova članica na tom poslu. U organiziranje oko tri tisuće različitih skupova, od radnih pripremnih sastanaka do summita šefova država i vlada uključena je trećina državne uprave, uloženo mnogo rada, obavljene detaljne pripreme, korištena dobra iskustva ranijih predsjedništava ali i zatražena pomoć Francuske, osnivačke članice koja će svoj posao vođenja Unijom, po kalendaru u drugoj polovici 2008, proširiti dijelom na slovensko i potom, na startu 2009, češko predsjedništvo. K tome, Francuska je mijenom na vrhu vratila Europu u centar svog interesa.

Slovenija preuzima kormilo bez velikog tereta ustavnog sporazuma, ona će, uostalom, biti među prvima koje će ga ratificirati a računa se da bi čitav posao prihvaćanja osvježenih okvira za djelovanje zajednice 27 plus država bio završen do izbora za euro-parlament na ljeto 2009. godine.

Slovenija se opredijelila za nekoliko prioriteta - osim potpore potvrđivanju Lisabonskog sporazuma i novih poticaja gospodarskom rastu i razvoju, temama energije i klimatskih promjena te dijaloga između kultura, vjera i tradicija Slovencima je na zadatak dan najtvrđi orah, Kosovo. Nadaju se da će pripomoći razrješenju uz ocjenu kako tamošnju problematiku bolje razumiju od dobrog dijela članica. Zalažu se za zajednički stav Unije o potrebi priznanja nezavisnosti – koji još nije postignut. Naznačili su spremnost popuštanja kriterija kako bi Srbiju uključili u proces približavanja EU, s čim se opet ne slažu neke članice ne želeći činiti presedan bez srebreničkog ubojice Mladića pred haaškim sucima.

Slovenci će se posvetiti južnome susjedstvu i kroz najavljene izmjene u strategiji pristupa zapadnom Balkanu. Slovenija je izrazila nadu da će pomoći ubrzavanju hrvatskih pregovora – a nakon što je, istina samo kao članica, uspješno iskoristila sve mogućnosti za njihovo usporavanje.

XS
SM
MD
LG