Linkovi

Vatrometima u Novu godinu


Počnimo s kraćim izvještajima o dočeku nove godine na raznim stranama svijeta. U Bagdadu je zbog bolje sigurnosne situacije na ulicama bilo više živosti. Organizirane su i ulične proslave te vatrometi – prvi put od američke intervencije u proljeće 2003. godine.

U najvećem australskom gradu Sydneyu, vatromet nad lukom pratilo je oko milijun ljudi. U Tokiju su u ponoć u zrak bile puštene tisuće balona, dok su vatrometi bili organizirani i u Aucklandu na Novom Zelandu te u Taipeju.

U New York Cityju, na Times Squareu, ponoć je prije nešto više od pola sata obilježilo spektakularno spuštanje svjetlucave kugle s jednog od najviših manhattanskih nebodera – tradicija stara punih stotinu godina.

Na svoju stotu godišnjicu staklena kugla koja se spušta na isteku Stare i dočeku Nove godine adekvatno je bila prilagođena novim ekološkim trendovima. Kugla je bila opremljena s 9,576 novih, energetski učinkovitijih žarulja koje troše isto struje kao svega deset toastera, a istodobno mogu stvoriti 16 milijuna kombinacija boja.

Prva kugla na dočeku nove godine na Times Squareu spuštena je 1907. godine, bila je napravljena od željeza i drveta te je težila oko 350 kilograma. Ovogodišnja kugla uspješno je testirana u nedjelju. Na dočeku Nove godine na Times Squareu bilo je više od milijun ljudi.

O dočecima u europskim metropolama, iz Bruxellesa izvještava Lada Stipić Niseteo:

Ako se po startu godina poznaje ova će biti dobra. Novoj je godini trebalo tri sata da osvoji Europu, od Moskve do Londona. Noć slavlja prošla je bez većih izgreda ali uz osjetna policijska pojačanja, uz masovne dočeke od po nekoliko stotina tisuća veselih ljudi ispod berlinskih Brandenburških vrata, na pariškim Elizejskim poljima, pod Akropolom u Ateni ili uz obale Temze u Londonu.

Cipar i Malta zamijenili su nacionalne valute eurom, uz svečanosti i vatromet ali i uz strepnju da će zajednička novčanica donijeti poskupljenja. Slovenci su preuzeli predsjedanje Europskom unijom. Na prijelazu godina na snagu je u više zemalja stupila zabrana pušenja na javnim mjestima, negdje su predviđene visoke kazne no prekršitelji su u novogodišnjem duhu tolerancije i dok traju fešte pošteđeni plaćanja 500 eura u francuskoj prijestolnici.

Na masovnom dočeku u Amsterdamu proradila je video-veza s vojnicima nizozemskog kontigenta u Afganistanu. Ispaljene su tone i tone petardi i raketa ali je broj spaljenih automobila – što je zadnjih godina postala tradicija u gradovima istoka Francuske – na trećini prosjeka.

Jedina europska prijestolnica bez službenog vatrometa bio je Bruxelles – gradske su vlasti doslovno u zadnji tren odustale od tradicije prateći sigurnosnu situaciju stanja uzbune radi moguće terorističke akcije. Vatrometa je bilo ali se nije vidio nego samo čuo na nizozemsko-njemačkoj granici, gusta magla ograničila je vidljivost na svega nekoliko metara. Slavlje će se produžiti u dan, u nekim kupališnim mjestima tradicionalnim novogodišnjim skakanjem u more. Temperatura mu je između pet i deset stupnjeva. A za one koji se u ovo vrijeme vraćaju sa slavlja gradski je prijevoz u gotovo cijeloj Europi besplatan.

XS
SM
MD
LG