Linkovi

Promjena ruske vanjske politike u 2007.


Na ljetošnjem moskovskom Sajmu zrakoplovstva, Kremlj je dao na znanje da obnavlja svoju civilnu i vojnu avio-industriju, koja je posljednjih petnaestak godina bila gotovo mrtva. Jedna od, u kolovozu prikazanih letjelica, strateški bombarder TU-160, ponovio je poletio nakon više od deset godina – prema zapovijedi predsjednika Vladimira Putina.

"Rusko je zrakoplovstvo obnovilo praksu iz Hladnog rata – kontinuirano patroliranje svjetskim zračnim prostorom. Uz to, oko Moskve je ponovno postavljena protu-raketna obrana, planira se gradnja tri nuklearne podmornice, održane su vojne vježbe s kineskom vojskom, a zrakoplovstvo je imalo manevre nad oceanima vrlo udaljenim od ruskog zračnog prostora."

Na vanjskopolitičkom planu, Kremlj je odlučio istupiti iz primjene važnog međunarodnog sigurnosnog ugovora, koji je regulirao veličinu konvencionalnih vojnih efektiva na europskom kontinentu, a zaprijetio je da će postaviti raketne sustave u blizini granice s Poljskom.

Sve je to odgovor na američki prijedlog da se u Češkoj i Poljskoj postave elementi novog protu-raketnog sustava koji bi kontinent štitio od projektila koje bi, možda, lansirao Iran. Mnogi na Zapadu su, međutim, zabrinuti – kaže -neovisni ruski vojni analitičar Aleksandar Kramčekin - da je obnova ruskih oružanih snaga više stvar imidža nego stvarnosti.

Ovaj ruski stručnjak smatra da je riječ o vladinom pokušaju da riješi neke psihološke komplekse, odnosno da pokaže da je Rusija ponovno jaka. Priče o obnovi vojske su propaganda, kako bi se zadovoljila domaća javnost- tvrdi Kramčekin. Stranka Vladimira Putina u izbornoj je kampanji koristila prizore iz vojnog života – specijalce, mlažnjake te predsjednika u pilotskoj uniformi.

Međutim, da bi pobijedila na nedavnim parlamentarnim izborima, stranci predsjednika države nisu bile dovoljne reklamne poruke. Policija se na ulicama ruskih gradova često i fizički obračunavala s političkim protivnicima Vladimira Putina. Oporba nije imala pristupa niti medijima – što je ruskom predsjedniku poručio i predsjedatelj parlamentarne skupštine Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi, Goran Lennmarker.

"Isprepletenost državne vlasti i jedne od političkih stranaka predstavlja zlouporabu vlasti. To je otvoreno kršenje međunarodnih obveza i standarda. Drugo, činjenica je da su mediji bili izrazito naklonjeni predsjedniku države kao i njegovoj, vladajućoj stranci, Ujedinjena Rusija."

Zbog neregularnosti u izbornoj kampanji i nasilne taktike policije, glavni oporbeni kandidat Gari Kasparov povukao se iz utrke za predsjednika države, na izborima koji će se održati u ožujku. Bivši svjetski prvak u šahu, nadolazeće je izbore za Putinova nasljednika nazvao 'farsom'. Na gospodarskom je planu, Kremlj ojačao svoju kontrolu nad nacionalnim zalihama energenata – primjerice tvrtka British Petroleum je, pod pritiskom Moskve, prepustila svoj vlasnički udio nad jednim od najvećih nalazišta prirodnog plina u Sibiru. S druge strane, kako se povećava ruska zarada od izvoza nafte i plina, ruski građani imaju više novca. Više štede, i to u rubljama, dok prodaju svoje zalihe američkih dolara.

XS
SM
MD
LG