Linkovi

Jazz u 2007. - dobar prijem i starog i novog


Ljubitelji jazza poznati su po tome što slave i staro i novo pa izuzetak nije bila niti 2007. godina. Obilježili su je i neki hommage-koncerti, uključujući onaj u čast čovjeku koji je, u svojim radio-programima, jazz predstavljao milijunima ljudi diljem svijeta.

Vise od 10 godina prošlo je od smrti Willisa Conovera, a njegov glas još uvijek odzvanja u nama, još uvijek živi s nama. Četrdeset godina vodio je, i preko Glasa Amerike emitirao program “Music USA.” Njemu u čast, u rujnu je, u zgradi Glasa Amerike, održan koncert pod nazivom “Voices of Freedom: A Celebration of VOA Jazz and Willis Conover.”

Paquito D’Rivera, saksofonist i klarinetist rodjen na Kubi, sastavio je za tu priliku kvintet od medjunarodnih jazz-glazbenika koji su rasli slušajući Willisa Conovera, u bivsem Sovjetskom Savezu, bivsoj Cehoslovackoj, Bugarskoj, na Kubi. Koncertom je odana i počast jednom drugom velikanu jazza, jazz-ambasadoru Dizzyju Gillespieju, uz 50. obljetnicu prve turneje Gillespieja i njegovog orkestra Europom, pod pokroviteljstvom američkog Državnog tajništva.

Kad nisu u naletu nostalgije kupovali nova izdanja nekih starih majstora jazza, ljubitelji ovog zanra slusali su nove jazz-albume – Michaela Bublea, Herbieja Hancocka, Boneyja Jamesa, Diane Krall … ili prvu punu kolaboraciju Georgea Bensona i Ala Jarreaua.

Tijekom godine odrzano je niz jazz-koncerata diljem Sjedinjenih Drzava i bili su vrlo dobro posjeceni unatoc skoku cijena benzina. Primjerice, 50. obljetnica Monterey Jazz festivala, privukla je ljude iz bliza i iz daleka. Pijanist Dave Brubeck, jedan od zasluznih za odrzavanje prvog festivala, 1958. godine, nastupio je, u rujnu, u Montereyu po 14. puta. Medju drugim sudionicima bili su Sonny Rollins, Dave Holland, Ornette Coleman, Diana Krall, James Moody i Jim Hall.

Jedan od cestih gostiju na festivalu jazza u Montereyu bio je i bubnjar Max Roach, nastupao s najvecima. Roach, jedan od arhitekata bebopa, umro je ove godine. Svijet jazza izgubio je i saksofonista Michaela Breckera, pijanisticu i skladateljicu Alice Coltrane, pijanista, klavijaturista i skladatelja Joea Zawinula, jednog od kreatora fusion jazza, te vokalisticu Teresu Brewer.

Trendu “crossovera” nije, tijekom godine, odolio niti jazz. Publika je dosta spremno, zapravo, prihvatila mijesanje jazza s “world music,” s hip-hopom i s drugim stilovima. Ljubitelji jazza brzo su zaboravili da je Bruce Hornsby nekad imao pop-single #1, nakon sto su ga culi na albumu “Camp Meeting,” s jazz-basistom Christianom McBrideom i jazz-bubnjarom Johnom DeJohnetteom, albumu kojim trio odaje postu divovima modernog jazza – Milesu Davisu, Johnu Coltranaeu, Budu Powellu, Ornetteu Colemanu i Theloniusu Monku.

XS
SM
MD
LG