Linkovi

Film tjedna - 'Sweeney Todd: Demonski brijač iz Ulice Fleet'


Glazbeno-scenski triler "Sweeney Todd: Demonski brijač iz Ulice Fleet", koji je prije gotovo tri desetljeća odnio pregršt nagrada Tony, konačno se našao i na velikim ekranima. Posve prikladno, filmsku verziju ove sablasne operete režirao je Tim Burton, a glavna je uloga povjerena njegovom čestom suradniku Johnnyju Deppu.

Sablasni lik, koji izranja iz guste magle nad jednim londonskim dokom, prošao je pakleno putovanje: bijeg iz zatvora i spas nakon brodoloma na moru. No, njegov povratak nije baš radostan. U zakutku Ulice Fleet, on otkriva da izblijedjeli znak brijačnice još uvijek visi na vratima iznad trgovine pitama gospođe Lovett. No, nema više drage mu supruge niti prekrasne kćerke od kojih ga je odvojio ljubomorni sudac.

Provevši 15 godina u zatvoru, osuđen po lažnoj optužbi, on svoje negdašnje ja – gospodina Barkera – smatra mrtvim; sada, on je Sweeney Todd, čvrsto odlučan da se osveti za nanesenu mu nepravdu. I tako počinje serija ubojstava u kojoj otmjena gospoda sjedaju u njegovu brijačku stolicu samo da bi brzim potezom njegove britve bili odaslani na drugi svijet. Kako se gomilaju leševi, tako Todd i gospođa Lovett dolaze na ideju kako da ih se riješe: samljeveni, bit će ispečeni u pite i servirani mušterijama koje ništa ne slute.

"Sweeney Todd: Demonski brijač iz Ulice Fleet" hametice je osvojio Broadway 1979. godine. Skladatelj i tekstopisac Stephen Sondheim kaže da je od svih redatelja koji su željeli ekranizirati ovu predstavu Tim Burton, sa svojom dobro poznatom sklonošću ka jezovitim i sablasnim temama, bio idealan izbor. "Znao sam to otkad mi je došao, prije 20 godina, da mu se sviđa priča. To je bilo glavno – da mu se sviđa priča i da mu se svidio mjuzikl premda inače nije baš ljubitelj mjuzikla. Uopće ga nije trebalo ni u što uvjeravati; htio je napraviti film od te priče točno takve kakva je."

Tim Burton kaže da mu je predstava izgledala poput staromodnih gotičkih filmova strave i užasa u kakvima je uživao kao dječak. Štoviše, upravo mu se i svidjela glazba i naracija kroz pjevanje. U naslovnoj je ulozi želio vidjeti svog prijatelja Johnnyja Deppa. No, može li Depp pjevati? "Pojma nisam imao može li on pjevati. Sam je rekao da misli da može. No, možda je čudno – jer ja inače brinem o svemu i svačemu u vezi s filmom – ali uopće se nisam plašio kako će to ispasti s Johnnyjevim pjevanjem. Na koncu, bio je daleko bolji nego što sam očekivao," kaže Burton.

Depp kaže da je uloga bila izazov jer ni sam nije znao može li uopće pjevati. "Činilo mi se – s obzirom na moje početke u rock bendu – da bih mogao pogoditi pokoju notu, ali nisam znao bi li ju mogao i držati. Rekao sam mu: daj mi nešto da probam, pa ćemo vidjeti. Otišao sam u studio jednog mog prijatelja – mali, kućni studio – i počeo se snimati. Tako sam se i riješio početne treme i što dalje, bilo je sve bolje.

Za autora "Sweeney Todda" Stephena Sondheima, film je uspjeh zbog glume protagonista, a ne nužno zbog pjevanja. Pjesme u filmu, odnosno ranije u predstavi, dio su dramskog tkanja – kaže Sondheim – i važnije je da su dobro odglumljene nego otpjevane.

Glumačka postava uključuje i Helenu Bonham-Carter kao gospođu Lovett, koja peče pite; Alan Rickman glumi zlog suca Turpina, a Sacha Baron Cohen se pojavljuje kao suparnički brijač Pirelli, koji postaje prva žrtva Sweeneya Todda, odnosno prvi ljudski sastojak pite gospođe Lovett.

XS
SM
MD
LG