Linkovi

Knjiga tjedna: 'Condoleezza Rice: Jedan američki život'


Američka državna tajnica Condoleezza Rice jedna je od rijetkih američkih dužnosnika koja se može pohvaliti da su objavljene tri njene biografije dok se još nalazi na dužnosti. Posljednju je upravo objavila novinarka New York Timesa Elisabeth Bumiller pod prilično jednostavnim naslovom "Condoleezza Rice: Jedan američki život".

U svojoj knjizi Elisabeth Bumiller pokušava zadrijeti dublje u život prve američke državne tajnice afričkog podrijetla, koja je u vrijeme terorističkih napada od 11. rujna bila savjetnica predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost. Biografija sadrži neke vrlo intimne trenutke mlade Amerikanke afričkog podrijetla koja dolazi iz Birminghama u Alabami, s negdašnjeg segregiranog Juga Sjedinjenih Država, ali i nevjerojatnu priču o turbulentnih proteklih pola stoljeća američke povijesti.

"Condi Rice je poznavala djevojčicu koja je poginula od podmetnute bombe u jednoj baptističkoj crkvi u Birminghamu u rujnu 1963. godine. To je bila na neki način prijelomna točka njenog djetinjstva. Ona kaže da ju je to činilo snažnijom. Ja mislim da u njoj postoji jedan element bijesa o kojem ne govori i koji možda nije priznala ni sama sebi, ali se pojavio u nekim različitim trenucima njenog života. Postoji jedan neslavni incident vezan uz nju. Bila je jednom u draguljarnici u vrijeme kad je bila profesor na Sveučilištu Stanford, dakle, već vrlo uspješna žena, i zatražila je da vidi nakit. Prodavačica joj je pokazala jeftini nakit. 'Pokažite mi kvalitetan nakit', rekla joj je, na što je prodavačica nešto promumljala, a Condi je odvratila: 'Dopustite da vam nešto objasnim. Vi ste iza ovog pulta zato da prodajete nakit i zarađujete šest dolara na sat. Ja ovdje kupujem nakit zato jer zarađujem puno više od vas', kaže Elisabeth Bumiller.

U biografiji Condoleezza Rice: Jedan američki život Elisabeth Bumiller se opsežno osvrće i na ulogu državne tajnice u administraciji predsjednika Busha, gdje se često sukobljavala s dopredsjednikom Cheneyem i gdje je igrala ključnu, iako neizravnu, ulogu u odlasku s dužnosti bivšeg ministra obrane Donalda Rumsfelda. Bivši je ministar sa svoje strane gospođu Rice promatrao kao znanstvenicu koja se bavi Rusijom i koja nije prikladna za posao državne tajnice, te je vrlo često na sastancima ignorirao njene komentare. Državna tajnica bila je instrumentalna u njegovom odlasku i imenovanju sadašnjeg ministra obrane Roberta Gatesa, koji je u administraciji prvog predsjednika Busha bio njen šef kao zamjenik tadašnjeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Brenta Scowcrofta.

Ova knjiga dokumentira kako je Condoleezza Rice propustila nagovještaje terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine, njenu ulogu u ratu protiv Saddama Husseina, ali i manje glamurozne događaje kao što je praćenje prebrojavanja glasova zajedno s Karlom Roveom nakon izbora 2004. godine.

Elisabeth Bumiller u svojoj knjizi također pomno ispituje vrlo prisni odnos koji Condoleezza Rice ima s predsjednikom Bushom: "Ljudi često govore o tome kako su Condi Rice i predsjednik vrlo različiti. Ja mislim da su nevjerojatno slični. Oboje su proizvod svojih elita. Bush je proizvod establishmenta sa sjeveroistoka Sjedinjenih Država, a ona iz južnjačke klase uspješnih crnaca. Oboje su također nevjerojatno samouvjereni na površini, a ispod toga se nalazi duboka ljutnja. Condi Rice je, kao i predsjednik, bila podcjenjivana cijeli svoj život. Kao žena, kao Amerikanka afričkog podrijetla i često kao najmlađa osoba u prostoriji. Tako da mislim da su se oni povezali na toj razini, ne samo gledajući zajedno utakmice američkog nogometa, iako je sasvim sigurno i to također pomoglo njihovom zbližavanju."

Knjiga nije kritična prema državnoj tajnici, niti je s druge strane hvali, iako bi vjerojatno bila zanimljivija kad bi jedno od toga dvoga bio slučaj, odnosno, kad bi autorica zauzela čvršći stav s bilo koje strane. Umjesto toga, ova biografija Condoleezze Rice može poslužiti kao dobar primjer kako "ravnoteža po svaku cijenu" uklanja vitalnost iz američkog vrhunskog novinarstva i u stilskom i u intelektualnom smislu. Autorica je također, kao dopisnica New York Timesa iz Washingtona, morala vrlo oprezno balansirati potrebu da zadrži svoju novinarsku reputaciju i istovremeno očuva svoj insiderski pristup washingtonskim moćnicima, nešto što je za novinare u američkom glavnom gradu od esencijalne važnosti.

Knjigu Elisabeth Bumiller Condoleezza Rice: Jedan američki život objavila je izdavačka kuća Random House iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG