Linkovi

Gates traži od NATO-a veći angažman u Afganistanu


Afganistanski i NATO dužnosnici kažu da su njihove snage počele provoditi akcije čišćenja u jednom gradu na jugu Afganistana, dan nakon što su primorali talibanske pobunjenike da se povuku iz područja kojim su vladali deset mjeseci. U međuvremenu, američki ministar obrane Robert Gates zatražio je od NATO-a veći angažman u Afganistanu.

Afganistanski vojnici i NATO snage postavili su kontrolne točke u gradu Musa Qala na jugu zemlje, i oko njega, te nastavljaju tražiti preostale talibanske borce. Glasnogovornik afganistanskog ministarstva obrane, general Mohammad Zahir Azimi izjavio je da je grad ponovno u vladinim rukama. Ostala tri okruga u južnoj provinciji Helmand, kaže on, i dalje su pod kontrolom Talibana. Oni su potvrdili svoje povlačenje iz Musa Quale, ali to nazivaju strateškim potezom kako bi izbjegli žrtve među borcima i civilima. Ova je regija i dalje ključno uporište Talibana i središte krijumčarenja droge u zemlji. Talibani novac zarađen od prodaje droge koriste za financiranje svojih operacija.

Od nasilja uzrokovanog pobunjeničkim aktivnostima ove je godine stradalo šest tisuća ljudi. To je najveći broj poginulih od kada su međunarodne snage predvođene američkom vojskom ušle u Afganistan 2001. godine. U Washingtonu, američki ministar obrane Robert Gates kaže da pobunjenici sve više pribjegavaju taktikama koje se koriste u Iraku, poput bombaša samoubojica. "Talibani i al-Qaida nisu u mogućnosti ponovno nametnuti svoju vlast. No, planovi rekonstrukcije i vladavina zakona mogu se ostvariti samo u potpuno sigurnom okruženju. Takvo okruženje nije još u potpunosti postignuto, no radimo na tome".

Gates je u Odboru za oružane snage Zastupničkog doma američkog Kongresa rekao izrazio vjerovanje da Talibani ne mogu uspjeti u vojnom smislu protiv združenih snaga od skoro 50 tisuća američkih i NATO vojnika. No, naglasio je da Sjedinjene Države moraju izvršiti pritisak na NATO saveznike da ispune zadatke na koje su se obvezali u afganistanskoj misiji. Gates je također zatražio učinkovitije koordiniranje pomoći afganistanskoj vladi. "Treba nam snažan civilni predstavnik koji bi koordinirao sve zemlje uključene u misiju, te ključne međunarodne organizacije".

Ike Skelton, demokrat koji predsjeda Odborom za oružane snage izrazio je zabrinutost činjenicom da Sjedinjene Države nisu odvojile dovoljno vojske i novca za Afganistan. "Rat u Afganistanu je zaboravljen. Brojne su prilike propuštene, i sada jasno vidimo posljedice. Moramo promijeniti prioritete i preusmjeriti potrebna sredstva iz Iraka u Afganistan".

Skelton dodaje da, unatoč nizu taktičkih pobjeda, obavještajni dužnosnici izražavaju bojazan da je došlo do pogoršanja sveopćih ratnih napora u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG