Linkovi

Vijeće sigurnosti o haškom Tribunalu i Kosovu


Na dnevnom redu Vijeća sigurnosti danas dvije teme: posljednje izvješće glavne haške tužiteljice Carle del Ponte i Kosovo. Po svemu sudeći, obje će teme sačekati rasplet za neka bolja vremena.

Glavna haška tuziteljica Carla del Ponte danas ce clanovima Vijeca sigurnosti podnijeti svoje posljednje izvjesce o polugodisnjem radu haskog Tribunala za ratne zlocine na podrucju bivse Jugoslavije koje ce biti slicno prethodnim - Srbija nije ispunila svoje obveze i nije uhitila i izrucila sudu Ratka Mladica i Radovana Karadzica. Zato je i logicno ocekivati da ce ona dati negativno misljenje o suradnji srbijanske vlade s haskim tirbunalom sto bi moglo imati posljedice po srbijanska nastojanja da potpise Sporazum s Europskom unijom o pridruzivanju i stabilnosti.
Tako bi bilo da nije - politike! Naime, sve je povezano s pitanjem buducnosti Kosova gdje pregovori nisu donijeli nista sto nismo znali i prije nekoliko mjeseci, a to je da albanska i srpska strana ne odstupaju ni za korak u svojim zahtijevima.
Uglavnom, Carla del Ponte ce govoriti vise o izlaznoj strategiji haskog suda ciji je rad ogranicen na jos dvije godine, ali bez glavnih optuzenika na sudskoj klupi. Rusija inzistira da se ranije utvrdjena dinamika izlazne strategije postuje, ali zapadne zemlje nisu volje ugasiti neki oblik haskog suda prije nego se Karadzic i Mladic nadju na optuzenickoj klupi.
Sto se Hrvatske tice, ona se jedva i spominje u polugodisnjem izvjescu, ali ce zato hrvatska vlada, odnosno veleposlanica Mirjana Mladineo, jasno staviti do znanja da je vrlo nezadovoljna presudama "vukovarskoj trojci" - tvrdi se iz povjerljivog izvora unutar hrvatske misije pri svjetskoj organizaciji. Naime, problem je u tome sto ce svoj sud donijeti povijest, a ako je suditi prema sadasnjem stanju, nakon presude "vukovarskoj trojci" - zlocini u Vukovaru nisu bili tako strasni da se za njih odrede krivcima maksimalne kazne!
Vlada u Zagrebu za ovaj stav ima potporu u glavne haske tuziteljice i vecine zemalja Europske unije i Sjedinjenih Drzava. Naravno da je sve povezano s pitanjem Kosova, a upravo je danas glavni tajnik svjetske organizacije trebao objaviti izvjesce clanova "Trojke" o kosovskim pregovorima. No, danas se nista nece dogoditi, osim sklanjanja ovog vruceg pitanja pod tepih.
Trojka je jos u petak podnijela izvjesce Ban Ki Moonu, a rasprava o buducnosti Kosova otpocet ce 19. prosinca. U Ujedinjenim narodima se cak govori da bi glavni tajnik tih dana mogao otici "na sluzbeni put" kako ne bi sudjelovao u rjesavanju necega sto se pregovorima nije moglo rijesiti. Srbija ne da neovisnost, Albanci to jedino hoce, Rusija zeli nastavak pregovora, Britanija, Francuska, Njemacka i Italija to nece, a Sjedinjene Drzave bi da Kosovo postane neovisno...
Medju UN-ovim diplomatima se govori o tome da bi Srbija mogla 14. ovog mjeseca dobiti jos jednu "mrkvu", odnosno potpis, umjesto sadasnjeg parafa, na Sporazum o pridruzivanju i stabilnosti s Europskom unijom. Pred taj briselski sastanak Europljanima ce glavni "informator" biti upravo Carla del Ponte. Uglavnom, premijer Srbije Vojislav Kostunica ce nazociti raspravi Vijeca sigurnosti UN-a o Kosovu, 19. prosinca, a Albanci traze da takav status dobije ili premijer Sejdiju ili, pak, pobjednik na nedavni izborima Hashim Tachi, sto je ranije Vijece sigurnosti odbijalo...
Koliko se Srbija priprema za ovu raspravu dovoljno govori podatak da je ministar vanjskih poslova Vuk Jeremic dva dana boravio u Ujedinjenim narodima i da je imao cak 22 sastanka s clanovima Vijeca sigurnosti. I za kraj - glavna haska tuziteljica Carla del Ponte ne krije svoju frustraciju zbog neuhicenja Karadzica i Mladica i nema nimalo sumnje da ce pokusati sve sto je u njezinoj moci da se ovoj dvojci stane na kraj do kraja ove godine, jer vec od prvog sijecnja 2008. gospodja del Ponte ce biti samo dio povijesti i statistike haskog Tribunala za ratne zlocine.
XS
SM
MD
LG