Linkovi

Nezaposlene i slabo plaćene u Kaliforniji čekaju 'zeleni poslovi'


Novi program upošljavanja u saveznoj državi Kaliforniji povezuje potrebu slabo plaćenih radnika za boljim poslom i rastuće energetske potražnje. To je takozvani pokret “zelenih poslova” kojim se nezaposleno stanovništvo ili bivši proizvodni radnici obučavaju kako bi instalirati sustave alternativne energije u firmama ili domovima. Kristi Coale izvješćuje da bi se ono, što je počelo kao lokalni program, uskoro moglo proširiti i drugdje u zemlji.

Sparan je, sunčan dan – jedan od onih koji ohrabruje ljude da smanje potrošnju energije. Grupica mladih radnika postavlja solarne ploče na krov jedne kuće. Ovi mladi pripravnici, poput Andrea Collinsa, oličenje su vizije koja slabo plaćene ljude, nerijetko osobe različitih rasa, obučava za poslove u brzorastućoj industriji alternativne energije.

"Ti su poslovi “zeleni,” jer ne samo da su vezani uz zdravlje i očuvanje okoliša, oni u džepove siromašnih donose i zelene novčanice" - kaže Andre Collins.

On je jedan od petnaestorice koji upravo završavaju devetotjedni tečaj instaliranja solarnih ploča. Ovaj program vodi jedna neprofitna organizacija koja postavlja solarne sustave u zajednicama s niskim primanjima. Ta firma koristi volontere uposlene preko lokalnog ureda za zapošljavanje mladih te preko ureda za obuku u poslu. Postavljanje ploča posljednji je dio tečaja i predstavlja svojevrsnu diplomu. Stoga ovi polaznici već razmišljaju o pronalasku posla. "Ponosan sam što sam sudjelovao u ovom programu i jedva čekam da počnem zarađivati!" - kaže naš sugovornik.

Ovoj su se tvrtki pridružile i druge neprofitne organizacije sa sličnim programima, a i gradovi. Primjerice, gradsko vijeće u kalifornijskom Oaklandu – zahvaljujući nagodbi između energetskih kompanija i države Kalifornija - za ove je projekte odobrilo 250 tisuća dolara. Prije šest godina, za provedbe masovnih zamračenja u Kaliforniji, tvrtke poput Enrona povećale su cijenu energije. Iako nisu priznale odgovornost za nastale energetske probleme, ove su kompanije državi dale milijardu dolara. Dio tog novca sada se koristi za obučavanje ljudi niskih dohodaka za poslove koji su prozvani “zelenima,” kao što je instalacija solarnih panela, grijača za vodu bez spremnika, preradu biljnog ulja u gorivo i slično. Industrije obnovljive energije vrijede mnogo novca – već sada 40 milijardi dolara godišnje širom svijeta, i samo u Sjedinjenim Državama obećavaju uposliti desetke tisuća ljudi.

Van Jones je direktor Centra za ljudska prava Ella Baker. On kaže da podrška zelenih poslova daje novu definiciju ekološkom pokretu: "To je pokret očuvanja prirode koji poboljšava socijalni status ljudi. Ne radi se tu o Birkenstock natikačama ili tofu-u, već o zaštitnoj kacigi na gradilištu, o radničkoj klasi i pozitivnom stavu prema zaštiti okoliša. To je sljedeći korak u revoluciji pokreta za zaštitu prirode."

Jones tu revoluciju predvodi u gradovima poput njegovog rodnog Oaklanda, koji prolazi kroz teško razdoblje. Ono što nedostaje u gradovima poput Oaklanda, čije su tvornice nekada zapošljavale tisuće radnika, dobro su plaćeni, kvalificirani poslovi, koje su nekada dobivali putem sindikata. "Vrijeme je da se ponovno izgradi radnički pokret s novim licem američke radničke klase – ona će biti sastavljena od mnogo više hispanika, crnaca i Azijata nego prije, i posjedovat će novu ekološku svijest" - kaže Van Jones.

Uskoro će i gradovi širom zemlje imati priliku da započnu vlastite tečajeve, zahvaljujući saveznom zakonu koji čeka na usvajanje. Kongresnica iz Kalifornije Hilda Solis govori o zakonu kojeg je osobno predložila: "Ovaj će zakon omogućiti obuku i napredovanje u karijeri za tri milijuna radnika u zemlji."

Taj prijedlog uključuje proračun od pola milijarde dolara za osposobljavanje za zelene poslove. Mnogi vjeruju da će otvaranje ovakvih radnih mjesta, ne samo revitalizirati ekonomiju i prirodni okoliš, već i ponovno unijeti ono što već dugo nedostaje u ovim zajednicama: nadu.

XS
SM
MD
LG