Linkovi

Bush: 'Iran i dalje predstavlja prijetnju'


Predsjednik Bush je danas izjavio kako vjeruje da Iran još uvijek predstavlja prijetnju, unatoč novom američkom obavještajnom izvješću u kojem se kaže da je Teheran obustavio tajni nuklearni program prije četiri godine. Na tiskovnoj konferenciji, održanoj danas u Bijeloj kući, predsjednik Bush je izjavio da otkrića objavljena u novoj nacionalnoj obavještajnoj procjeni o tome da je Iran prekinuo nuklearni program predstavljaju "znak upozorenja" da Teheran može ponovno s njim započeti. On je dodao da ove nove informacije pružaju priliku Sjedinjenim Državama da mobiliziraju međunarodnu zajednicu kako bi izvršila pritisak na Iran da obustavi program obogaćivanja urana.

Obogaćeni uran se može koristiti pri izradi nuklearnih oružja. Američki predsjednik je ponovio da bi Iran s nuklearnim oružjem predstavljao prijetnju cijelom svijetu. "Najbolja diplomacija, najdjelotvornija diplomacija je ona u kojoj su sve karte na stolu".

George Bush je dodao da, kad bi Iran imao potrebna znanja o nuklearnoj tehnologiji, koja se mogu iskoristiti za izradu oružja, to bi predstavljalo prijetnju svima. Pozvao je međunarodnu zajednicu da i dalje radi zajednički na izolaciji Irana. U međuvremenu, Iran poriče da je ikad imao nuklearni program.

U spomenutom obavještajnom dokumentu kaže se da je Iran prestao s tajnim nuklearnim programom krajem 2003. godine, te da do sredine ove godine taj program nije nastavljen. Ova obavještajna informacija u suprotnosti je s ranijim procjenama o iranskim nuklearnim kapacitetima i aspiracijama koje su objavljene 2005. godine. Prema tim ranijim procjenama, koje predstavljaju najvišu kolektivnu ocjenu američke obavještajne zajednice, Iran je odlučan u namjeri da konstruira nuklearno oružje. Prema novoj procjeni, Teheran je manje odlučan u namjeri da proizvede nuklearno oružje negoli se to ranije vjerovalo.

Istovremeno administracija predsjednika Busha kaže da ovogodišnje izvješće sadrži obilje razloga koji i dalje izazivaju zabrinutost glede iranskih nuklearnih ambicija. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Stephen Hadley kaže da ono potvrđuje postojanje prijašnjeg tajnog razvoja nuklearnog oružja. On je dodao da Nacionalna obavještajna procjena pokazuje da Iran nastavlja s proizvodnjom obogaćenog urana, prkoseći međunarodnim pozivima da to obustavi, te da bi ga mogao proizvesti u dovoljnim količinama za bombu do kraja 2009. godine. "Moramo zadržati obustavu programa za razvoj nuklearnog oružja. Trebamo postići obustavu obogaćivanja urana. Ono što ova obavještajna procjena govori jest da je najbolji način upravo ovo što smo dosad činili, a to je diplomatska izolacija, sankcije Ujedinjenih naroda i drugi financijski pritisci, s time da se ostavi opcija za pregovore".

Stephan Hadley kaže da namjere Irana ostaju nejasne, primjećujući da je ova zemlja provodila program razvoja nuklearnog oružja u vrijeme kad je uvjeravala svjetsku zajednicu da takav program ne postoji. Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost kaže da sama činjenica da je Iran zaustavio program 2003. godine pokazuje da međunarodni pritisak može postići željeni efekt. Kaže da su u krivu oni koji traže blaži pristup. "Ako želimo izbjeći mučni izbor između toga da prihvatimo Iran s nuklearnim oružjem i uporabe sile, tad moramo intenzivirati naš pritisak na Iran, dajući mu do znanja da ukoliko obustavi obogaćivanje urana, tad postoji mogućnost boljih odnosa s međunarodnom zajednicom".

Američka obavještajna zajednica s vremena na vrijeme priprema ovakve obavještajne procjene stranih aktivnosti i prijetnji. Većina se njih ne objavljuje u javnosti. Međutim, dužnosnici su smatrali da bi ovu informaciju trebalo deklasificirati, uzevši u obzir žestoke debate o ovom pitanju. Do tog također dolazi u trenutku kad Sjedinjene Države pokušavaju dobiti podršku drugih stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za novi krug sankcija protiv Irana.

Predsjednik Bush je upozorio tijekom proteklih tjedana da svijet ne može dopustiti Iran s nuklearnim oružjem, rekavši da bi to dovelo do trećeg svjetskog rata. Iran tvrdi da pokušava koristiti nuklearnu energiju isključivo u mirnodopske svrhe, međutim, administracija predsjednika Busha ukazuje na iranske prijetnje Izraelu kao na znak da se Teheranu ne može vjerovati.

Na i tiskovnoj konferenciji danas američki je predsjednik pozvao Kongres da usvoji zakonsku mjeru o financiranju američkih postrojbi u Iraku bez postavljanja krajnjeg roka za povlačenje, te da radi na tome da se olakša porezni teret za američku srednju klasu. Američki je predsjednik, također, pozvao kongresne zastupnike na obnavljanje zakonske mjere protiv terorizma koja omogućuje američkoj obavještajnoj zajednici da prisluškuje telefonske razgovore i prati poruke elektronske pošte bez sudskog naloga ako su u pitanju osobe za koje se sumnja da su teroristi i ako jedna od strana u razgovoru nije u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG