Linkovi

U mnogim američkim gradovima vjerski blagdani postaju 'zimski praznici'


Vrijeme je zimskih praznika i u gradovima i mjestima diljem Amerike, lokalne vlasti ponovno su sučeljene s pitanjem kako – i da li uopće! – službeno obilježiti vjerske blagdane. Primjerice, građani Berkleya, u saveznoj državi Michigan, prošli su tjedan glasovanjem odbacili plan o postavljanju prizora tradicionalne kršćanske scene Isusovog rođenja u gradskoj vijećnici. A, u Fort Collinsu, u Coloradu, radna skupina lokalne zajednice izradila je prijedlog što sve može – a što ne može! – biti uključeno u službenu gradsku blagdansku postavu. Kako javlja Brian Larson, to je dio nastojanja ove zajednice da blagdansku sezonu učini otvorenijom, više uključivom … i politički korektnom.

Lokalni dužnosnici u Fort Collinsu ustraju da je s Božićem sve u najboljem redu, ali, ako sve bude išlo prema preporukama radne skupine građana, uskoro bi moglo postati teže vidjeti znakove kršćanskog praznika. Seth Anthony, jedan je od 15 članova radne skupine, koji su proveli ljeto u raspravama oko službenih gradskih blagdanskih ukrasa i prigodne postave. Sa zastupljenim i vjerskim i svjetovnim interesima, kako kaže Anthony, izradi konačnog prijedloga prethodile su mnoge burne rasprave: "Bilo je teško složiti se jer je svaki član radne skupine već došao s vlastitim idejama o idealnoj blagdanskoj postavi i ukrasima. No, stvari su postale lakše kad smo se složili oko temeljnih stvari koje želimo da budu pokazane u blagdanskoj postavi u vijećnici: naše zajedništvo, naše raznolikosti, radost blagdanske sezone … Sve se onda uspjelo uklopiti."

Razlike u pogledima iskazale su kada je zahtjev da u službenu gradsku blagdansku postavu bude uključena i židovska menora, za Hanukku, bio odbijen 2005, pa onda opet 2006. Upravo zato je, na poticanje gradonačelnika Douga Hutchinsona, ove godine u kolovozu počela rasprava oko toga što bi trebalo – ili ne bi trebalo – biti prikazano u službenoj gradskoj postavi: "Mislim da je na kocki pitanje hoće li Fort Collins postati grad koji više uključuje nego izdvaja. O tome se mnogo govorilo u zadnje dvije godine."

Radna skupina predlaže izradu multikulturalne i obrazovne postave, koja bi bila izložena u gradskom muzeju od 1. studenog pa do kraja siječnja, predstavljajući i vjerske i sekularne tradicije građana ove zajednice: "U postavi bi bili prikazani Božić, zatim Hanukka, Kwanzaa, zimski suncostaj … čitav niz tradicija koje se slave u našoj zajednici u ovo doba godine."

Preporuke radne skupine dotiču se i ukrasa u gradu i u zgradama gradskih vlasti. Vijenci od grančica zimzelena su u redu ali – bez mašni i ukrasa; ukrasne lampice trebaju biti bijele, a simboli zime – poput prikaza pahulja snijega i ledenih visuljaka – trebali bi zamijeniti tradicionalne ukrase, poput križeva, anđela, crveno-bijelih pepermint štapića 'candy cane', i sličnog.

Rasprave su se već prenijele i među građane; neki kažu da jedinstveni recept nije uvijek i uspješan. A, u praksi, sve više-manje ostaje kao i ranije jer trgovine – čije su zgrade u privatnom, a ne u vlasništvu grada – već izložile svoje tradicionalne šarene ukrase, božićne borove, raznobojne električne svjećice i ostalu dobro poznatu blagdansku scenografiju. Glavni gradski trg vlasništvo je grada i na njemu će se prvo odraziti odluka gradskog vijeća i gradonačelnika Douga Hutchinsona, koja se očekuje 20. studenog.

"Moglo bi biti prilično velikih razlika u mišljenjima i možda ćemo morati malo prilagoditi prijedlog. Vjerujem da će gradsko vijeće na to gledati kao na službenu gradsku politiku, te da će preporuke biti ili usvojene ili odbačene" - kaže Hutchinson.

On doživljava čitav ovaj proces kao ogroman korak naprijed u gradskoj politici u vezi s obilježavanjem zimskih blagdana u smislu većeg uključenja različitih kultura i tradicija. No, priznaje da će oko detalja biti svađa, te vjeruje da će još proći pokoja godina prije nego što preporuke radne skupine stvarno i postanu službeni stav gradske uprave.

XS
SM
MD
LG