Linkovi

Crnci tvrde da žive gore nego prije pet godina; mnogi bijelci misle da je crncima 'sve bolje'


Jedno novo neovisno istraživanje u Sjedinjenim Državama pokazuje da sve veći broj Amerikanaca afričkog podrijetla smatra kako im je danas gore negoli je bilo prije pet godina, te da ne očekuju da će se popraviti kvaliteta njihova života. Bijelci, kaže isto istraživanje, stvari promatraju na drugačiji način.

Anketa koju je proveo Istraživački centar Pew, nestranačka organizacija sa sjedištem u Washingtonu, pokazuje da samo jedan od pet Amerikanaca afričkog podrijetla smatra da je za njih bolji život u Sjedinjenim Državama danas negoli je to bio prije pet godina, a samo 44 posto njih kaže da vjeruje da će se stvari poboljšati u budućnosti.

U Pew centru kažu da to znači kako su crnci pesimističniji o progresu negoli su to ikad bili od 1983. godine.

Većina američkih bijelaca ima drugačije mišljenje. Bijelci skoro u dvostruko većem postotku od crnaca smatraju da se život crnaca poboljšao tijekom posljednjih pet godina, a 56 posto bijelaca smatra da će život za crnce postati bolji u budućnosti.

Telefonska anketa Istraživačkog centra Pew provedena je na reprezentativnom uzorku od 3086 odraslih osoba između 5. rujna i 6. listopada ove godine. Od toga, 1007 ispitanika su bili crnci i 388 hispanici.

Izvršni dopredsjednik Centra Pew Paul Taylor kaže da su od donošenja zakona o građanskim pravima, tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Amerikanci afričkog podrijetla kao cjelina ostvarivali bolje ekonomske rezultate. Međutim, dodaje da je unutar crnačke zajednice postojala sve veća razlika u razini prosperiteta.

"Sveukupno gledano, crnačka zajednica je mjereno uz računanje faktora inflacije uspijevala poboljšavati svoj život tijekom posljednjih četrdesetak godina, bio je to spor, ali postojan napredak. Međutim, kad pogledate unutar te zajenice, vidite sve veće razilaženje. Više crnaca se danas nalazi u srednjoj klasi ili stepenicu iznad, što znači da su iskoristili priliku koju su im pružili zakoni o građanskim pravima. Međutim, još uvijek vrlo veliki broj njih živi u siromaštvu" - objašnjava Paul Taylor.

On dodaje da je to razilaženje na ekonomskoj razini u crnačkoj zajednici praćeno i sve većom razlikom u ljestvici vrijednosti između bogatih i siromašnih Amerikanaca afričkog podrijetla. "Pitali smo crnce 'vjerujete li da je ljestvica vrijednosti crnaca iz srednje klase i siromašnih postala sličnija ili različitija tijekom posljednjeg desetljeća'. Dvije trećine smatra da je postala različitija. Istovremeno, većina crnaca smatra da su vrijednosti crnaca i bijelaca postale sličnije tijekom proteklog desetljeća."

Većina i crnaca i bijelaca vjeruje da su životne vrijednosti crnaca i bijelaca postale sličnije tijekom godina. Većina crnaca i bijelaca smatra da rap i hip hop glazba imaju loš utjecaj na društvo. Oko 80 posto iz ove dvije rasne skupine izražava pozitivno mišljenje o onoj drugoj.

U istraživanju se također rangira ugledne Amerikance afričkog podrijetla po tome koliku popularnost uživaju u crnačkoj zajednici. Na vrhu se nalazi poznata voditeljica Oprah Winfrey za koju čak 87 posto crnaca smatra da ima pozitivan utjecaj, dok se odmah iza nje nalazi popularni komičar i aktivist Bill Cosby s 85 posto glasova. Demokratski predsjednički kandidat Barack Obama također ima veliku podršku crnaca od kojih 76 posto njih smatra da ima pozitivnu ulogu.

XS
SM
MD
LG