Linkovi

Poremećaj pažnje kod djece praćen sporijim rastom mozga


Jedno od najčešćih psihičkih promjena djece u razvoju je stanje nazvano 'bolest hiperaktivnosti i nedostatka pažnje', ili, poznatije, ADHD.

Za dijete koje boluje od ADHD poremećaja teško je biti na jednom mjestu, teško mu se koncentrirati na jednu aktivnost i vrlo često mu je teško pratiti nastavu. Sve ovo najčešće utječe na psihosocijalni razvoj djece koja boluju od ADHD.

Dr Philip Shaw je psihijatar sa Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje. Kaže nam da je bolesti dijagnosticirana u oko 2-10 posto djece diljem svijeta. Shaw i njegove kolege željele su usporediti morfologiju mozga djece koja su se normalno razvila i djece koja boluju od ADHDa. "Zanimala nas je debljina moždane kore, sivi dio mozga koji se nalazi s vanjske strane i bliži je kostima lubanje. Mjerili smo debljinu ovog sloja na velikom broju različitih mjesta na slikama prikupljenim tehnikom vizualizacije magnetskom rezonancijom. U istraživanju smo koristili 450 djece od kojih je polovica bolovala od ove bolesti, a polovica nije."

Shaw pojašnjava da je svako dijete bilo snimano svake 2-3 godine tijekom 10 godina. I kod sve djece pronašli su da je moždana kora sve deblja kako su ona bila starija. Ono što ih je iznenadilo bila je činjenica da je kod djece s ADHD-om to zadebljavanje bilo jako usporeno. Oni su za svojim normalnim vršnjacima zaostajali oko 3 godine. Razlike su ostale vidljive i za vrijeme adolescencije, ali su simptomi poremećaja bili manje izraženi.

Rad je objavljen u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Science.

XS
SM
MD
LG