Linkovi

Prosječna cijena blagdanskog obroka za Dan zahvalnosti - 4 dolara po osobi


Večera za Dan zahvalnosti, tradicija još otkad su naseljenici stigli u Ameriku, prije gotovo četiri stoljeća, i dan danas je zapravo vrlo jeftina gozba za većinu Amerikanaca, a služi se i besplatno u crkvama i društvenim domovima diljem zemlje. U prilogu Andrewa Barocha – o obroku koji okuplja Amerikance za blagdanskom trpezom – bez obzira bili oni bogati ili siromašni.

Udruga American Farm Bureau Federation – organizacija koja predstavlja dva milijuna američkih farmera i rančera – upravo je objavila svoje godišnje izvješće o cijeni pripreme blagdanskog obroka za Dan zahvalnosti. Ovo izvješće, pripremljeno 22. godinu za redom, cjenik je ključnih sastojaka ove svečane večere: purana, nadjeva, krumpira, brusnica, peciva s maslacem, graška, mrkvica, celera, pite od bundeve, tučenog vrhnja, kave i mlijeka. Prema ispitivanju, koje je obuhvatilo čitavo područje Sjedinjenih Država, prosječna cijena takve večere za deset osoba porasla je od prošle godine za četiri dolara – sa 38 dolara i 10 centi na 42 dolara i 26 centi.

Jim Sartwelle, ekonomist u Udruzi farmera i rančera, kaže da su globalne nepovoljne okolnosti utjecale na rast cijene obroka za Dan zahvalnosti, počevši sa puranom prosječne težine od 17 kilograma koji košta oko 17 dolara i 60 centi, dva dolara više nego lani.

Strahovanja oko ptičje gripe su izblijedila – u najmanju ruku u Americi – pojačavši potražnju za mesom peradi i tako podigavši cijene domaćih purana. No, u prazničnom se tanjuru ogleda i rastuća cijena nafte, kaže Sartwelle: "Kada pogledamo kako se općeniti ogroman porast cijena goriva odrazio na cijene namirnica u trgovinama, onda tek možemo shvatiti u kolikoj mjeri u cijeni sudjeluju troškovi prijevoza – posebice u slučaju prerađevina -, pakiranja i razne druge obrade. Sve to zahtijeva značajne količine električne energije, prirodnog plina i dizel goriva da se proizvodi prevezu preko čitave zemlje. I dok farmer ne vidi nikakvo povećanje u postotku od prodaje na maloprodajnoj razini, mi vidimo da se sve više smanjuje marža u prodajnim mrežama kako bi se pokrili dodatni troškovi prijevoza i obrade."

Od prošle su godine porasle i cijene američkih mliječnih proizvoda, dodaje Sartwell i pojašnjava da se primarni razlog tome krije u nepovoljnim uvjetima u potpuno drugom dijelu svijeta – riječ je o suši na južnom pacifičkom području.

No, unatoč svemu tome, blagdanski obrok za Dan zahvalnosti i dalje ostaje iznimno pristupačan cijenom – u prosjeku četiri dolara po osobi, što je manje od cijene tipičnog obroka u restoranu brze prehrane.

No, čak i po cijeni od četiri dolara, takav je obrok preskup za one koji su uhvaćeni u začarani krug siromaštva. Procjenjuje se da 38 milijuna ljudi u Sjedinjenim Državama živi ispod granice siromaštva, koju američka vlada definira kao 10 tisuća dolara godišnje za jednu osobu koja živi sama.

Kako, dakle, prolaze siromasi za Dan zahvalnosti? Stotine tisuća dobrotvornih organizacija – od najmanjih crkvica u susjedstvu, preko raznih građanskih udruga, pa do ogromnih neprofitnih organizacija, poput Vojske spasa – osiguravaju besplatne obroke čitave godine, no onaj blagdanski za Dan zahvalnosti jedan je od najželjnije iščekivanih.

Melissa Temme, glasnogovornica Vojske spasa, više od stotinu godina stare kršćanske humanitarne organizacije, kaže: "Nudimo dvije vrste blagdanskih obroka: jedan je kutija sa svim potrebnim namirnicama, od purana, pa do umaka od brusnica, koje pojedinci ili obitelji odnesu kući i sami pripreme. No, za one koji sami nemaju bilo vremena – jer rade po dva, tri posla da spoje kraj s krajem -, bilo kuhinje, ili, pak, nemaju uopće ništa jer žive u skloništima za beskućnike, za njih nudimo zajedničku večeru – blagdanski obrok u društvu. To je prilika za druženje i onima koji nemaju obitelji ili prijatelja s kojima bi podijelili ovaj blagdan."

Melissa Temme kaže da će Vojska spasa poslužiti više od pola milijuna besplatnih purana u svom programu blagdanske večere za siromašne. Dobrovoljci ove organizacije već dan iza blagdana izaći će na ulice da prikupe priloge od građana. Prepoznaje ih se izdaleka po crvenom kotliću u koji prikupljaju milodare. Temme kaže da kotlić simbolizira kotao za kuhanje, kao podsjetnik da u zemlji izobilja nitko ne bi trebao ostati bez svog dnevnog obroka.

XS
SM
MD
LG