Linkovi

Analitičari ne vjeruju da će SAD uspjeti 'ohladiti' političku situaciju u Pakistanu


Zamjenik američke državne tajnice John Negroponte ovaj vikend odlazi u Pakistan gdje će se susresti s predsjednikom Musharrafom. Sjedinjene Države se nadaju da će uspjeti ohladiti političku temperaturu u toj zemlji koju je podigao Pervez Musharraf s uvođenjem izvanrednog stanja. General Musharraf već odbacio američke pozive za ukidanjem izvanrednog stanja.

Analitičari kažu da su mali izgledi da bi posredovanje Sjedinjenih Država moglo izmijeniti tešku političku situaciju u zemlji i postaju sve manji dok predsjednik Musharraf i njegova glavna suparnica Benazir Bhutto učvršćuju svoje stavove.

Robert Grenier, bivši šef CIA-ine postaje u Pakistanu, kaže da bi Musharraf trebao odbaciti sve što je učinjeno nakon uvođenja izvanrednog stanja početkom mjeseca, međutim, da takav potez nije odveć vjerojatan. "Izvanredno stanje bi trebalo biti ukinuto, a Ustav bi opet trebao stupiti na snagu, suci Vrhovnog suda trebali bi ponovno zauzeti svoja mjesta. U biti, u ovom trenutku svaka nada da se ostvari situacija u kojoj bi Musharraf imao kontinuiranu ulogu, znači da bi on trebao kompletno poništiti sve što je učinio do danas. A ne vidim nikakav znak da se on sprema to učiniti".

General Musharraf kaže da će se parlamentarni izbori održati 9. siječnja. Međutim američki dužnosnici kažu da slobodni i pošteni izbori ne mogu biti održani dok je na snazi izvanredno stanje. Oporbena čelnica i bivša premijerka Benazir Bhutto vratila se prošli mjesec iz dobrovoljnog izgnanstva u okviru širokog i još uvijen nepreciznog dogovora između nje i predsjednika Musharrafa o podjeli vlasti kojem su djelomično posredovale i Sjedinjene Države. Međutim, ona je bila sprječavana da napusti svoju kuću kako bi nazočila skupovima i prosvjedima. Sad kaže da ne može surađivati s generalom Musharrafom i traži njegovu ostavku.

Većina analitičara se slaže da taj stav sad znači da su izgledi da se dvije strane dogovore praktički nepostojeći. Sjedinjene Države promatraju generala Musharrafa kao "prijeko potrebnog" saveznika u borbi protiv terorizma. Larry Gordson profesor je na Ratnom koledžu američke kopnene vojske. On kaže da je to dovelo do toga da Sjedinjene Države ne ignoriraju Musharrafove slabosti. "Mislim da problem koji imamo u Washingtonu proizlazi iz toga što smo uvijek prihvaćali kratkotrajno strateško partnerstvo radije negoli da dugoročno 'izgradimo bolji Pakistan koji će biti stabilniji i bolje funkcionirati u svijetu'. I vjerujem da u krizi poput ove mi ćemo malo i sporadično kritizirati Musharrafa, vjerujući da ga kritiziramo na bitan način i nastavit ćemo se uvjeravati da je on važan saveznik u ratu protiv terorizma i da moramo s njime surađivati".

Međutim bivša pomoćnica zamjenika državne tajnice za južnu Aziju Teresita Schaffer kaže da postoje unutar američke administracije utjecajni dužnosnici koji žele zadržati Musharrafa. Međutim, dodaje, postoji sve veće shvaćanje na drugoj strani da su postupci generala Musharrafa od njega učinili teret za Sjedinjene Države. "Mislim da je prošao njegov trenutak. I vjerujem da je teoretski moguće da skupi dovoljno moći da ostane na vrhu jednostavno uz pomoć represije, iako je i to sve problematičnije. Ali što bi to vrijedilo Sjedinjenim Državama?"

Ključno pitanje jest, kažu analitičari, hoće li vrh pakistanske vojske osjetiti da im je zapovjednik i predsjednik države počeo predstavljati "neugodnost".

XS
SM
MD
LG