Linkovi

'Povratak' stranih studenata na američka sveučilišta


Desetljećima, Sjedinjene Države su bile magnet za najbolje studente iz čitavog svijeta. No, broj stranih studenata, upisanih na američka sveučilišta, opao je nakon terorističkih napada 2001. Sada, američki dužnosnici kažu da se strani studenti opet u velikom broju upisuju na američka sveučilišta odnosno da su obrazovne veze Amerike i svijeta čvršće nego ikad.

Od 1985. do 2002. broj međunarodnih studenata upisanih u američke visokoškolske institucije svake je godine rastao, kumulativno za više od 50 posto. No, od 2002. do 2005, trend se preokrenuo i broj upisa je opao. Posebice je jak bio pad upisa studenata sa Srednjeg Istoka i iz muslimanskih zemalja.

Posljednje dvije godine došlo je do ponovnog porasta upisa stranih studenata, što je na tiskovnoj konferenciji posebice istaknula zamjenica državne tajnice za pitanja javne diplomacije, Karen Hughes: "Broj stranih studenata koji su došli u Ameriku studirati u školskoj godini 2006-2007, povećao se u odnosu na prethodnu godinu i dostigao rekordnu razinu od prije 11. rujna 2001. Broj američkih studenata koji studiraju u inozemstvu također je veći nego ikad ranije."

Gotovo 600 tisuća stranih studenata trenutno je upisano na američke koledže i sveučilišta, pokazuju podaci Instituta za međunarodno obrazovanje, koji – u ime Državnog tajništva – upravlja dodjelama stipendija iz prestižnog programa Fulbright. To je više od petine svih studenata u svijetu koji studiraju u nekoj stranoj zemlji, što Sjedinjene Države čini najčešćim odredištem studija za strane studente; slijede Britanija, Francuska, Njemačka, Australija i Kina.

Zamjenica državne tajnice Karen Hughes kaže da su koristi tog trenda ogromne: "Vjerujem da su se obrazovni i programi razmjene dokazali kao najučinkovitije pojedinačno pomagalo u javnoj diplomaciji Amerike u zadnjih pedesetak godina. Ti programi također imaju potencijal da promijene svijet, jer je više od 130 svjetskih čelnika sudjelovalo u američkim međunarodnim programima razmjene, uključujući i trenutnog predsjednika Francuske, trenutnog premijera Britanije i novog predsjednika Turske."

Više od polovine stranih studenata upisanih na američka sveučilišta dolazi iz Azije. Prvih pet zemalja po broju studenata koji iz njih dolaze su Indija, Kina, Južna Koreja, Japan i Tajvan. Najtraženiji su studiji na tehničkim fakultetima, te poslovni management.

Amerikanci koji odlaze na studij u inozemstvo najčešće se opredjeljuju za europska odredišta. Dopredsjednica Instituta za međunarodno obrazovanje Peggy Blumenthal kaže da ukupan broj stranih studenata raste sada i nastavit će rasti i dalje: "Ne radi se o tome tko može privući najveći udio statičkog broja studenata, nego kako svi možemo organizirati svoje kapacitete da možemo prihvatiti rastući broj stranih studenata koji žele studirati u nekoj drugoj zemlji od vlastite. U školskoj godini 2004-2005, broj međunarodnih studenata u čitavom svijetu povećao se sa 2,5 miljuna na 2,7 milijuna. Prema projekcijama, taj će se broj dramatično i dalje povećavati.

U tom smislu, Sjedinjene Države imaju jasnu prednost pred nekim drugim zemljama. Strani studenti čine manje od 5 posto ukupnog broja studenata u Americi, u usporedbi s oko 20 posto u Australiji. Peggy Blumenthal kaže da ne samo da Sjedinjene Države primaju više stranih studenata od ijedne druge zemlje, nego one imaju i kapacitete da taj broj povećaju na način koji teško da ijedna druga zemlja može pratiti.

XS
SM
MD
LG