Linkovi

Na ilegalnim borbama pasa 'okreću' se milijarde dolara


Zvijezda američkog nogometa Michael Vick očekuje izricanje kazne nakon što je proglašen krivim za organiziranje borbi pasa u rodnoj Virdžiniji, što predstavlja kršenje i lokalnih i saveznih zakona koji zabranjuju okrutnost prema životinjama. Vickov slučaj privukao je pažnju javnosti na ilegalne borbe životinja širom svijeta, koje organizatorima samo u Sjedinjenim Državama svake godine donose milijarde dolara zarade.

Iako je nezakonita i smatra se krivičnim djelom u svih 50 saveznih država, borba pasa se javno organizira te oglašava na internetskim sajtovima i časopisima specijaliziranim za borbu pasa.

Nekoliko poznatih sportaša i holivudskih zvijezda brani Michaela Vicka, tvrdeći da su borbe pasa uobičajen i tradicionalan način klađenja. No, Michael Vick i njegovi suoptuženici priznali su krivicu za okrutnost prema životinjama, uključujući zvjersko ubojstvo pasa.

Fotografije mrtvih životinja nađenih na Vickovom imanju i prikazanih u televizijskim vijestima šokirale su mnoge Amerikance. Vijest koja ih je još više šokirala od Vickove umiješanosti u borbu pasa, međutim, je činjenica da je njegova aktivnost dio znatno veće industrije, rasprostranjene po cijeloj zemlji, koja se bavi borbom pasa.

"Ovaj je slučaj borbu pasa iznio iz sjene na svjetlo dana" - kaže Wayne Pacelle, direktor američkog Društva za zaštitu životinja.

"Vickov slučaj je javnosti otkrio ono što je već bilo poznato kao raširena podzemna mreža od nekih 40 do 100 tisuća ljudi koji se bave ovom aktivnošću. Mnogi od njih iz urbanih sredina sudjeluju u takozvanim 'uličnim borbama' pit bull terijera, čiji je cilj zabava i klađenje" - objašnjava Pacelle.

Stručnjaci tvrde da su posljednjih godina organizatori borbi pasa proširili svoju djelatnost iz ruralnih krajeva u gradove, gdje se obožavatelji ovog 'sporta' često klade novcem zarađenim od prodaje droge.

Posjedovanje pit bull terijera među njima je postalo pravi statusni simbol. "Ovi su psi postali svojevrsnim simbolom 'mačo' imidža mladih iz gradskih sredina, koji ih koriste kao pse čuvare i kao živo oružje. A takav stav vrlo lako i brzo dovodi do iskorištavanja životinje za borbe" - objašnjava naš sugovornik.

Pacelle opisuje kako ta okrutna borba izgleda: "Tu je sudac i vlasnici pasa koji ih drže u poziciji za početak borbe. Psi stoje nasuprot jedan drugome u posebno izrađenom borilištu. Borba započinje povikom suca da se psi puste u “ring”. Oni se bore sve dok se jedan od njih više nije sposoban nastaviti. Ponekad oba psa umru od posljedica gubitka krvi ili doživljenog šoka."

Pacelle dodaje da se u ovom krvavom sportu okreće gomila novca: "Ako zbrojite sav novac, uključujući i drogu koju dobija vlasnik pobjednika niza borbenih turnira, te novac kladilaca, nije pretjerano zaključiti da se radi o milijardama dolara."

Uznemirena rasprostranjenošću i intenzitetom ovakvih okrutnih aktivnosti, vlada Sjedinjenih Država smatra da je borba protiv njih od važnog društvenog interesa. Ranije ove godine predsjednik Bush je potpisao zakon kojim su na lokalne i državne zakone protiv borbi pasa dodane savezne kazne. One uključuju duže vrijeme zatvora – i do tri godine više nego što propisuju državni ili mjesni zakoni, te 250 tisuća dolara novčane kazne za svaku presudu.

Pobornici ovog zakona se nadaju da će se njime spriječiti međudržavno krijumčarenje psima i drugim životinjama u svrhu borbe. Stoga je on pozdravljen kao prvi oblik politike savezne vlade koji osuđuje borbu životinja i proglašava je zločinom.

XS
SM
MD
LG