Linkovi

Baterija nalik listiću papira


Američki znanstvenici su razvili novu vrstu baterije koja izgleda kao komadić papira. Njezini izumitelji kažu da bi – s obzirom na svoju jakost i fleksibilnost – ova baterija mogla biti idealni izvor energije za čitav niz naprava – od prijenosne elektronike, pa do medicinskih naprava.

Tanki listić crnog papira uskoro bi mogao davati struju svemu što nam padne na pamet – od majušnih džepnih elektroničkih naprava, pa do zrakoplova. Znanstvenici Politehničkog instituta Rensselaer, u saveznoj državi New York, razvili su novu bateriju, napravljenu od celuloze, odnosno od istih biljnih stanica koje se koriste u izradi većine papira.

Zamišljena je kao građevni blok – nešto poput Lego kockice -, tako da ih se više može na razne načine spajati i tvoriti različite naprave. Kako kažu izumitelji, jedinstvena fleksibilnost omogućuje da ju se može oblikovati u bilo kakav željeni oblik, a što se učinka tiče – kažu – jednako je dobra, ako ne i bolja, od sadašnjih baterija.

Proizvođači automobila među onima su koji nestrpljivo čekaju testiranje nove baterije. Ona je, naime, biološki razgradljiva, i po okoliš potpuno neškodljiva za razliku od sadašnjih baterija koje koriste toksične kemikalije.

Upravo zato što ne sadrži opasne kemijske spojeve, ova je baterija idealna za medicinske spravice, poput pacemakera.

Trenutno, nova baterija je znatno skuplja za proizvodnju od konvencionalnih baterija, no, u tijeku je istraživanje načina za masovnu proizvodnju ovog revolucionarnog izvora struje.

XS
SM
MD
LG