Linkovi

Grdešić: 'Koalicija HDZ-SDP bila bi ne samo nepotrebna nego i štetna'


'Hrvatski parlamentarni izbori 2007. godine: politički čelnici, stranke i glasači' - naslov je predavanja što ga je u washingtonskoj neprofitnoj organizaciji, Centru Woodrow Wilson, održao profesor Fakulteta političkih znanosti i bivši hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, Ivan Grdešić.

Ivan Grdešić je predstavio rezultate ankete koju je prije mjesec dana izradio Međunarodni republikanski institut iz Washingtona, a prema kojoj je Socijaldemokratska partija imala malu prednost pred Hrvatskom demokratskom zajednicom. Ta prednost je, dodao je Ivan Grdešić, u međuvremenu, nestala tako da dvije navedene stranke ulaze u završnicu kampanje poravnate.

Upitan što će biti presudno za pobjedu na izborima, Ivan Grdešić odgovara:

'Kampanja svakako utječe s jedan, dva, tri posto. Treba pričekati da prođu kampanje pa da se vidi tko će biti izborni pobjednik. Da li će odlučiti glasovi i mandati dijaspore? Možda. S druge strane odgovor na to je da će SDP dobiti glasove manjine pa će to poništiti glasove dijaspore u korist HDZ-a. Tako će o pobjedniku ipak odlučivati hrvatski građani u ostalim izbornim jedinicama.'

Što se tiče tema koje dominiraju izborima Grdešić vjeruje da je ovo prvi put od proglašavanja hrvatske neovisnosti da u prvom planu nisu emocionalna pitanja:

'Više nisu u prvom planu pitanja opstanka države, prava slobode medija, građanska prava, položaj manjina, Srba u Hrvatskoj, posljedica rata…Mislim da smo se približili tome da se u kampanji razgovara o porezima, gradnji mostova, gradnji cesta, povratu duga umirovljenicima…sve su to teme javnih politika. U kojoj mjeri će one biti prihvaćene od građana kao argumentacija njihove vlastite odluke mi to ne znamo, ali vidimo o čemu političari raspravljaju i to je dobar pomak. Mislim da će građani još uvijek odlučiti onako kako su odlučili davno, onako kako su glasali prije, s malim promjenama i modifikacijama svog stava.'

U hrvatskim medijima spekuliralo se o stvaranju takozvane 'velike koalicije' između HDZ-a i SDP-a, no profesor Grdešić vjeruje da bi takva koalicija bila ne samo nepotrebna nego i štetna: 'Štetna po demokratsku stabilnost u Hrvatskoj. Demokracija bez mogućnosti izbora nije dobra demokracija. Uvjerenje građana da su svi političari isti takvom koalicijom dobilo bi konačnu potvrdu: svi su oni samo usmjereni na vlast i nije im stalo do pravih tema nego samo kako da podijele fotelje. Velika koalicija bila bi znak apsolutne podjele fotelja. Koliko dugo bi one ostale podijeljene to je drugo pitanje – kako bi takva karaktera kao Sanader i Milanović mogli surađivati – ali gledajući politološki to bi bio udarac demokraciji i hrvatskoj budućnosti.'

Tijekom predavanja Grdešić je rekao da se u Hrvatskoj iskristalizirao dvostranački sustav kojim dominiraju dvije snažne stranke HDZ i SDP dok drugih stranaka gotovo nema nigdje. Grdešić je rekao da postoje neke nejasnoće oko toga kome bi predsjednik mogao ponuditi mandat za sastavljanje vlade u slučaju vrlo tijesnog ishoda izbora te da hrvatski Ustav po tom pitanju nije najjasniji.

U Ustavu stoji, naveo je Grdešić, da će predsjednik dati mandat za sastavljanje vlade onoj stranci koja bude imala najviše mandata no nije jasno odnosi li se to na jednu stranku ili na koaliciju koja bi se izgradila poslije izbora. «Nadam se da će predsjednik dati priliku jednoj, pojedinačnoj, stranci koja bude imala najviše mandata», rekao je Ivan Grdešić.

XS
SM
MD
LG