Linkovi

Web stranica tjedna: periodička tablica elemenata Nacionalnog laboratorija Los Alamos


Današnji website tjedna je online verzija jednog od najkorisnijih pomagala u boljem razumijevanju kemije i kemijskih elemenata koji tvore svijet oko nas. Periodička tablica elemenata koristi se – uz nužne nadopune - još od sredine 19. stoljeća; prvu verziju izradio je ruski kemičar Dmitrij Mendeljejev. Tijekom godina, tablica je prolazila kroz modifikacije, prvo na papiru, a sada i online u različitim verzijama, uključujući i onu koju objavljuje američki Nacionalni laboratorij Los Alamos na adresi www.periodic.LANL.gov.

"Tablica je posložena prema rastućem atomskom broju, ali, isto tako, i prema općim kemijskim značajkama elementa. Primjerice, svi plemeniti plinovi su s desne strane tablice. U osnovi, to je za kemičara– da to slikovito opišem - istodobno i šahovska ploča, ali i knjiga uputa za igranje šaha," kaže kemičar laboratorija Los Alamos Kevin John dodajući da, poput svake periodičke tablice elemenata, i ova prikazuje kemijski simbol, atomsku težinu, te atomski broj za svaki poznati element. No, ima tu i više: ova online tablica nudi i iscrpne informacije o svakom elementu.

"Ako kliknete mišem na bilo koji element, prikaže vam se povijest otkrića i istraživanja tog elementa, njegove različite osobine, uporaba, kao i koštanje njegovog izoliranja, proizvodnje i iskorištavanja. Uz to, tu su i upute o rukovanju tim elementom, ukoliko je toksičan. Web stranica nudi mnogo više informacija nego što bi bilo praktično staviti na tiskani primjerak tablica," kaže John.

Premda je izvorno namijenjena za korištenje učenicima gimnazija i srednjih škola, Kevin John kaže da se on svakodnevno koristi periodičkom tablicom elemenata u svom radu – stvaranju medicinskih izotopa. "Znate, ne mogu se sjetiti atomske težine baš svakog elementa, a u svom poslu moram povremeno isprobavati i provjeravati stvari u laboratorijskom okruženju. I tada, a i inače, gotovo svaki dan, koristim te iste tablice."

Nacionalni laboratorij Los Alamos svojoj je online tablici dodao i članke o korištenju tablice, o tome kako su elementi dobivali svoje nazive i još o mnogočemu. Dakle, kad vam zatreba, poslužite se i sami periodičkom tablicom elemenata na adresi www.periodic.LANL.gov.

XS
SM
MD
LG