Linkovi

Obrazovni centar Muzeja Metropolitan


Njujorški muzej umjetnosti Metropolitan ponovno je otvorio vrata svog, sada suvremenog obnovljenog, obrazovnog centra. Studenti, stručnjaci, šira javnost opet mogu proučavati i istraživati svjetski poznate zbirke tog muzeja koje obuhvaćaju pet tisuća godina svjetske povijesti i umjetnosti. Otvaranje centra dolazi u kritičnom trenutku kad u mnogima od američkih javnih škola dolazi do smanjenja satnice predmeta umjetnosti, u korist nekih drugih predmeta…

Svečanom presijecanju vrpce i otvaranju novog obrazovnog centra Ruth and Harold D. Uris, pri njujorškom Metropolitan muzeju, prisustvovali su i studenti i profesori i volonteri i donatori. U sklopu te ogromne javne ustanove sada su renovirana knjižnica, prostorije za predavanja, učionice i za Metropoliten prva “art study room,” prostorija u kojoj će se o umjetnosti moći govoriti uz pokazivanje originalnih umjetničkih djela.

Direktor muzejskog obrazovnog programa Ken Lydecker kaže da će Metropolitan svake godine prezentirati 20 tisuća obrazovnih programa i dogadjaja, namijenjenima učenicima, studentima, profesorima, javnosti, svakome tko želi saznati više o umjetnosti: "Za bilo kojeg dana, centar Uris će primati skupine učenika kojima je želja upoznati se s muzejskim zbirkama, nastavnike koji žele sudjelovati u radionicama, srednjoškolce koji žele pohadjati naše programe nakon njihovih redovitih školskih sati, stručnjake, znanstvenike, javnost, vrata centra će biti otvorena svima."

Medju prvima našla se Michelle Kurlan koja umjetnost predaje djeci predškolskog i školskog uzrasta u njujorškim dječjim vrtićima i javnim školama. Sa sobom je dovela 15 članova svog umjetničkog kluba. "Upravo smo razgledali nekoliko zbirki, grčke, starorimske i moderne umjetnosti, o tome smo upravo i učili. Ono najljepše - pokazalo se da je sve o čemu sam im govorila zadnjih par godina postalo dijelom njihovog vokabulara, to su pokazali" - kaže Michelle Kurlan.

Do otvaranja novog, proširenog centra dolazi u vrijeme kad mnoge javne škole u Americi smanjuju svoje programe posvećene umjetnosti. Prema sadašnjem saveznom zakonu o obrazovanju poznatom pod imenom No Child Left Behind, na školama je da bitno povećaju svoje programe iz matematike i čitanja, ali na štetu drugih predmeta kao što je umjetnost.

Oni koji podržavaju umjetnost u školama kažu da je to pogrešno i ukazuju na neke novije studije poput one koju je proveo muzej Guggenheim. Njeni rezultati pokazali su da su djeca, koja uče o umjetnosti, općenito bolji učenici - konkretno - da su bolji u šest kategorija pismenosti i kritičkog razmišljanja nego oni koji nisu u školi izloženi umjetnosti.

Faith Hutchinson radila je na razvoju nekih novih obrazovnih sredstava u Metropolitenu. Ona vjeruje da umjetnost, kao školski predmet, može bitno pridonijeti u učenju i razumijevanju svih drugih predmeta. Korištenjem kompjutorskih programa, dodaje ona, da bi djecu učili o bojama i oblicima, pomoći ćemo im u razumijevanju umjetnosti: "Djeca, danas, tako vole video-igre, praktički odrastaju s kompjuterom, pa smatramo da je to dobar način da se unaprijedi i njihovo znanje o umjetnosti."

Sedmogodišnji Luca Wilson došao je u centar po prvi put sa svojom bakom. Odmah ga je privukla nova kompjuterska tehnologija koja mu dopušta da crta i boja. "Crtam planinu, oblikujem dijelove i onda ih zajedno spajam" - objašnjava Luca.

U muzeju Metropolitan kažu da obrazovanje u umjetnosti vide kao jednu od svojih glavnih uloga. Njihovih 20 tisuća programa godišnje uključuje predavanja, putovanja, ali i tradicionalne satove crtanja i slikanja.

XS
SM
MD
LG