Linkovi

Američki proturaketni sustav i dalje izvor spora s Rusijom


Američki dužnosnici kažu da je predloženi obrambeni štit – koji bi se sastojao od deset raketa presretača u Poljskoj i radara u Češkoj – potreban za obranu od potencijalne prijetnje zemalja poput Irana. Oni tvrde da Rusija nije meta tog sustava. No ruska strana snažno kritizira američki prijedlog.

Michael Levi, stručnjak za kontrolu oružja pri Vijeću za vanjske odnose, kaže da se Rusi protive predloženom raketnom štitu iz dva razloga. "Jedan je onaj o kojem govore javno – da bi raketni sustav mogao zaprijetiti ruskim kapacitetima nuklearnog odvraćanja. No takav izgovor ne drži vodu zato što rusko nuklearno oružje može nadjačati bilo kakav američki obrambeni sustav. Veća zabrinutost za Moskvu je to što ovakav plan signalizira produbljivanje odnosa Poljske i Češke sa Sjedinjenim Državama. To je glavni razlog ruskog protivljenja".

U govoru koji je u utorak održao u Washingtonu predsjednik Bush je ponovio stav njegove vlade da je predloženi raketni obrambeni sustav neophodan. "Potreba za raketnom obranom u Europi je stvarna i, vjerujem, žurna. Iran se pokušava domoći tehnologije koja bi mu omogućila proizvodnju nuklearnog oružja, a krstareće rakete većeg dometa mogle bi ponijeti nuklearno oružje".

Američki ministar obrane Robert Gates u Pragu je istog dana dao nešto mekše izjave kazavši da američki sustav možda ne bi bio aktiviran odmah po postavljanju. "Nismo u potpunosti razvili ovaj prijedlog. No ideja je da se nastavi s pregovorima, da se oni dovrše, pripreme lokacije raketnog štita, ali da se njihovo aktiviranje odgodi dok se ne pojavi čvrsti dokaz iranske prijetnje".

Stručnjak za kontrolu oružja, Daryl Kimball, čelnik neovisne Udruge za kontrolu oružja, kaže da između predsjednika Busha i ministra obrane Gatesa nema neslaganja. "Nekome može izgledati da je između njih dvojice došlo do razilaženja. No i jedan i drugi, u osnovi, kažu da Sjedinjene Države žele nastaviti s realizacijom plana, postavljanjem raketa presretača u Poljskoj i radara u Češkoj. Ono što Gates sugerira jest da sustav neće biti aktiviran dok se Sjedinjene Države i Rusija ne usuglase oko postojanja prijetnje od Irana. Predsjednik Bush i ministar Gates kažu da trebamo početi s izgradnjom ovih lokacija 2009. i 2010. godine kako bi bile dovršene do 2012. ili 2013. godine".

No Michael Levi iz Vijeća za vanjsku politiku vjeruje da su izjave predsjednika Busha i ministra Gatesa kontradiktrone. "Predsjednik je rekao da postoji žurna potreba za ovim sustavom dok Robert Gates govori o odgađanju njegovog aktiviranja dok ne vidimo definitivan dokaz iranske prijetnje. Meni izgleda da su ove dvije izjave u suprotnosti. Ako postoji urgentna prijetnja onda ne treba govoriti o dokazivanju postojanja te prijetnje".

Levi ne vjeruje da će predsjednik Bush ili ministar Gates, ili njihovi glasnogovornici, pojasniti njihove izjave. On očekuje da će oni samo kazati kako je obrambeni raketni sustav u Istočnoj Europi dio razgovora s Rusijom.

XS
SM
MD
LG