Linkovi

Darovni dućan mrtvačnice u Los Angelesu


Zamisao o trgovini suvenirima rođena je 1993, kada su na jednoj lokalnoj konferenciji prodavane šalice i majice s oznakom Ureda mrtvozornika. Danas, mrtvozornička trgovina suvenirima – nazvana vrlo prikladno: "Kosturi u ormaru" – prodaje stotinjak različitih predmeta, od kojih mnogi nose zaštićeni logo: kredom iscrtan obris tijela na tlu. James Hazlett, marketinški analitičar Ureda mrtvozornika, kaže da trgovina nudi predmete koji mogu imati obrazovnu svrhu, jednako kao i biti prigodni pokloni; neki od njih su ozbiljni, a neke odlikuje crni humor.

"Tu su vjetrovke, sakoi, majice, polo košulje, sve sa službenim zaštitnim znakon Ureda mrtvozornika. No, tu je i mrtvozornička košulja – velika, crna košulja s velikim žutim nazivom 'mrtvozornik'. To je jedan od najpopularnijih artikala u trgovini. Jako dobro se prodaju i svi oni koji nose kredom iscrtan obris tijela na tlu, što je logo našeg ureda."

Taj je logo stavljen na ručnike za plažu, na bejzbol kape, na papirnate vrećice za poklone. Može se kupiti i žuta plastična traka poput one koju koristi djelatnici mrtvozorničke službe da bi ogradili mjesto zločina na kojemu vrše uvid. Tu je i knjiga o ljudskom tijelu, ali i ukras za božićni bor s mrtvozornikovim zaštitnim znakom. Šaljivi natpis upozorava kupce da će njihovi najbliži biti obaviješteni o njihovoj sudbini ako budu uhvaćeni u krađi.

Drugi natpis – isto tako u šali - kaže da se pri kupovini – baš kao i pri identifikaciji leševa – za osobnu identifikaciju može koristiti otisak zubiju. Poslovotkinja trgovine Edna Pareyda kaže da kupci vole 'mrtvozornički' humor. Neki naručuju preko Interneta, drugi dolaze u trgovinu, mnogi od njih turisti iz različitih zemalja diljem svijeta. Većinom su začuđeni što Ured mrtvozornika ima trgovinu suvenirima, kaže Edna Pareyda. …

James Hazlett kaže da Ured mrtvozornika ima vrlo ozbiljan zadatak istraživanja okolnosti smrti u oko 10 tisuća slučajeva godišnje, među kojima su i žrtve prometnih nesreća, ali i oni koje smrtno pogodi metak. Ured surađuje sa sudovima, vodeći obrazovno-prosvjetiteljske programe za pijane vozače, kao i za one koji pištoljima razrješavaju sporove. Prihodi iz trgovine suvenirima – oko 250 tisuća dolara godišnje – pomažu u financiranju tih programa.

Ako se stepenicama siđe iz trgovine kat niže, dođe se u mrtvačnicu, u kojoj se nalaze tijela umrlih koja čekaju na obdukciju i završetak istrage. Hazlett kaže da je prizor prilično otrežnjujući s obzirom da je najveći broj žrtava mlađi od 30 godina.

"Ako siđete stepenicama u naše radne prostore, gdje se u mrtvačnici nalaze tijela umrlih, u devet od deset slučajeva radi se o nekom tko je moje dobi ili mlađi tko je izgubio život u prometnoj nesreći. Dakle, zaista želimo da ljudi budu dovoljno potreseni prizorom da se sjete zakopčati sigurnosni pojas u autu, da voze malo sporije … sve u svemu, da se u prometu ponašaju puno opreznije."

XS
SM
MD
LG