Linkovi

Bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani i dalje vodeći u republikanskom taboru


Bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani i dalje vodi u anketama pred drugim pretendentima na predsjedničku nominaciju Republikanske stranke. Politički stručnjaci smatraju republikansko izborno nadmetanje neizvjesnim s nekoliko snažnih kandidata.

Rudy Giuliani vodi u anketama no njegova prednost pred stranačkim suparnicima znatno je manja od one koju ima Hillary Clinton pred demokratskim predsjedničkim kandidatima. Glavni Giulianijevi suparnici su bivši senator Fred Thompson iz Tennesseeja, senator iz Arizone John McCain te bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney. Drugi republikanski takmaci znatnije zaostaju u anketama.

Giulianijeva prednost je pomalo iznenađujuća s obzirom da su njegova stajališta o nizu društvenih pitanja - poput prava na pobačaj, prava homoseksualaca i veće kontrole vatrenog oružja - različita od većine konzervativaca unutar Republikanske stranke.

Bivši gradonačelnik New Yorka tvrdi da ga republikanci trebaju nominirati zato što će on biti najjači protivnik Hillary Clinton, ukoliko ona postane predsjednički kandidat Demokratske stranke: "Uvjerljivo sam najbolji kandidat protiv Hillary Clinton. Jedino je ja mogu pobijediti u nekim saveznim državama koje su tradicionalno sklonije demokratima."

Politički stručnjaci kažu da Giuliani i dalje ima prednost među republikanskim kandidatima zbog načina na koji se nosio s krizom u New Yorku nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine. Alan Lichtman, stručnjak je za povijest američkih predsjednika sa Sveučilišta American u Washingtonu, kaže: "Među republikancima nema favorita. Rudy Giuliani je trenutno u prednosti no on ima značajne probleme s republikanskom izbornom bazom koja se ne slaže s njegovim viđenjima pitanja pobačaja i prava homoseksualaca."

I drugi analitičari smatraju republikansko izborno nadmetanje krajnje neizvjesnim. Stephen Wayne predaje državnu upravu na Sveučilištu Georgetown. "Mislim da je republikansko nadmetanje konfuzno te da je među mnogim republikancima zavladala opća depresija. Oni su deprimirani zbog Bushove administracije, nepopularnosti predsjednika i neuspjeha u Iraku, te zbog toga što niti jedan od četiri glavna republikanska predsjednička kandidata nije uspio unijeti energiju u njihovu izbornu bazu," kaže Wayne.

Konzervativci čine ključni glasački blok unutar Republikanske stranke no oni se za sada nisu opredijelili ni za jednog kandidata. Povjesničar Alan Lichtman primjećuje da su Amerikanci tradicionalno skloniji promjeni stranke koja je kontrolirala Bijelu kuću osam godina te da je takav trend vidljiv i na slučaju predsjednika Busha. "George Bush i dalje uživa podršku manju od 40 posto. Rat u Iraku i dalje je iznimno nepopularan, a predsjednik nije postigao neka veća ostvarenja na domaćoj političkoj sceni. Dakle ne radi se o situaciji u kojoj bi stranka na vlasti mogla izabrati nekog kandidata koji bi nastavio predsjednikov posao," kaže Lichtman.

Pomanjkanje snažnog favorita u redovima republikanaca daje priliku nekim drugim, manje poznatim političarima, poput bivšeg guvernera Arkansasa Mikea Huckabeeja. U Iowi, početkom siječnja, započinje proces održavanja stranačkih izbora po saveznim državama, a republikanci će formalno nominirati svog predsjedničkog kandidata na nacionalnoj konvenciji u rujnu slijedeće godine u Minneapolisu i St.Paulu

XS
SM
MD
LG