Linkovi

OESS traži od američkih zakonodavaca da ostanu angažirani na pitanjima europske sigurnosti i ljudskih prava


Jedan od političkih čelnika OESS-a kaže da je Europa na pravom putu da postane cjelovit i slobodan kontinent, no da je potrebno još dodatnih napora da se osigura sloboda i prosperitet na svim područjima od Crnog mora do Atlantika. Švedski član parlamenta Goran Lennmarker zatražio je od američkih zakonodavaca da ostanu angažirani na pitanjima europske sigurnosti i ljudskih prava.

Predsjednik parlamentarne skupštine OESS-a rekao je članovima američkog Kongresa da je Europa postigla dramatičan napredak ka miru i prosperitetu. Nakon turbulentnih godina i dva svjetska rata, Europa postaje oaza mira i napretka. "Mislim da je ono što danas vidimo u Europi - ujedinjenje cijelog kontinenta," kaže Goran Lennmarker.

Lennmarker kaže da su zemlje istočne Europe postigle izvanredan demokratski i ekonomski napredak od pada komunizma. No, dodaje predsjedatelj odbora za vanjsku politiku švedskog parlamenta, naš će posao biti završen tek kada cijela Europa bude slobodan i demokratski kontinent. "To uključuje i zapadni Balkan, šest država i Kosovo, koji još uvijek nisu članice NATO saveza i Europske Unije koja je u osnovi stabilizirala Europu."

Švedski parlamentarac je rekao članovima američkog Helsinškog odbora da bi OESS trebao povećati svoj angažman i pomoći demokratizaciji šire europske regije, uključujući zemlje na području Crnog mora i središnje Azije.

On je pozvao 56 zemalja članica OESS-a da intenziviraju svoje napore u rješavanju takozvanih zamrznutih sporova – u Nagorno Karabahu, Abhaziji, Južnoj Osetiji i Transdnjestru. Dodao je da sukobi ove vrste sa sobom nose visoke ljudske, ekonomske i političke gubitke.

Ovaj visoki dužnosnik OESS-a kaže da status Kosova mora biti riješen uskoro kako bi se izbjeglo da ova regija s oko dva milijuna stanovnika postane novi zamrznuti sukob.

Rusija, koja je članica OESS-a, održati će parlamentarne izbore u prosincu; Lennmarker kaže da odbor ovog tijela koji nadgleda izbore još nije dobio poziv od Rusije da nazoči izborima, u kapacitetu promatrača izbora za Dumu. Uz slanje svojih promatrača u nedemokratske zemlje, OESS takodjer šalje predstavnike da nazoče izborima u zemljama poput Francuske i Sjedinjenih Država. Ruski predsjednik Vladimir Putim, medjutim, kritizirao je ovu organizaciju da se želi miješati u unutrašnje stvari Rusije.

Lennmarker je izjavio za Glas Amerike da se nada da će pregovarači Srbije i kosovskih Albanaca uspjeti postići dogovor po pitanju statusa te pokrajine. No, on takodjer očekuje da će se Europa ujediniti iza ideje pozitivnog rješenja ovog pitanja ukoliko se pregovarači dviju strana ne uspiju pomaknuti s mrtve točke i u skorom roku razriješiti nepomirljiva stajališta Beograda i Prištine.

"U Europi vlada mišljenje da postoji perspektiva za ulazak u Europsku Uniju i za Srbiju i za Kosovo. U Europi postoji jak poticaj za njihovim članstvom. Mi ih želimo u Europskoj Uniji. Sve zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu perspektivu za članstvo," rekao je Lennmarker.

Sa 310 medjunarodnih i 990 lokalnih članova, OESS-ova misija na Kosovu je trenutno najveća operacija ove organizacije. Lennmarker kaže da će OESS ostati angažiran na procesu demokratizacije Kosova, bez obzira na konačno rješenje političkog statusa ove pokrajine.

XS
SM
MD
LG