Linkovi

Transfruzije krvi sa starim zalihama mogu biti problematične


Profesor medicine sa sveučilišta Duke, Jonathan Stamler, kaže nam kako su on i njegove kolege pronašli da se samo u nekoliko sati nakon donacije krvi, koncentracija plina dušičnog oksida u toj krvi, naglo smanjuje. A upravo je taj plin neophodan da se kisik kojeg crvena krvne stanice nose, dostavi tamo gdje je potreban - u stanice tkiva i organa. Ovaj plin, naime pomaže da se male krvne žilice, poznate pod imenom kapilare, otvore i dozvole dostavu kisika u tkivima.

"Naša se shvaćanja sada mijenjaju. Prvotno smo mislili da je samo količina kisika u krvi ono što je važno za uspješnu opskrbu tkiva ovim plinom. Sada znamo da je gotovo važnije koliko su kapilare otvorene. A njih otvara dušični oksid koji se u pohranjenoj krvi jako brzo gubi."

A taj gubitak je skoro 80 posto tog plina nakon samo jednog dana skladištenja i do kraja prvog tjedna pohrane, gotovo da ga više i nema. Grupa doktora Stamlera je pokazala da se količina dušičnog oksida u krvi može povećati na umjetni način prije transfuzije.

"Krv se na ovaj način ponovo učini uporabivom. Ovakva obogaćena krv dana eksperimentalnim životinjama, u stanju je proširiti kapilare i povećati protok krvi kroz njih."

On dodaje kako se ovaj problem neučinkovitosti ili čak i štetnosti stare krvi, može relativno jednostavno riješiti i da su u tijeku pripreme za provođenje kliničkih pokusa koji bi trebali dokazati pozitivne efekte i kod ljudi. Rezultati ovog istraživanja, objavljeni su u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Science.

XS
SM
MD
LG