Linkovi

Seattle, vodeće središte moderne tehnologije


Seattle, u drzavi Washington, sa svojom tvornicom aviona, s kompanijama za proizvodnju kompjuterskog softvera, a i kompanija za preradu i prodaju kave, vazno je tehnolosko i trgovinsko srediste, a njegova luka ostvaruje znacajan promet zahvaljujuci rastu i jacanju medjunarodnih trgovinskih veza.

U godinama poslije drugog svjetskog rata Seattle je, od male, pospane zajednice ribara i drvosjeca, prerastao u vodece srediste moderne tehnologije. Sire podrucje Seattlea, sa tri i pol milijuna stanovnika, sjediste je Microsofta, sjediste za vise od 130 biotehnoloskih kompanija i sjediste proizvodjaca zrakoplova, Boeinga. Gotovo 60 tisuca zitelja Seattlea uposleno je u Boeingu, u proizvodnji malih i velikih zrakoplova, ukljucujuci najnoviji, dugolinijski Boeing 787 Dreamliner. Njegova proizvodnja kasni sest mjeseci i prvoj ce musteriji – japanskom avio-prijevozniku All Nippon Airways – biti isporucen krajem iduce godine. Mike Callaghan, direktor proizvodnje Boeinga 777 kaze da je cilj kompanije ponuditi raznoliku flotu zrakoplova.

"Zelja nam je ponuditi nasim klijentima siroki raspon zrakoplova, s ucinkovitom potrosnjom goriva, zrakoplova koji ce se moci koristiti na letovima od, recimo, Seattlea do Sidneyja, ili od Seattlea do Los Angelesa, ili od Los Angelesa do Singapura."

Zrakoplovi i zrakoplovni dijelovi najveci su izvoz Seattlea. Kao jedna od glavnih luka na zapadnoj obali, Seattle ima trgovinsku razmjenu s Kinom i drugim azijskim zemljama; jednu trecinu lokalnih radnih mjesta cine ona koja su za izvoz vezana. Rob Walgren, predstavnik luke Seattle, kaze da se druge luke na pacifickoj obali Sjedinjenih Drzava nadmecu za istu vrstu brodskog tereta.

"Seattle je povlastena luka, sto znaci – mozemo u luku primiti i iz nje otpremiti bilo koju vrstu tereta jer na podrucju smo koje nije gusto naseljeno."

Veci dio tereta koji stize u luku Seattlea odlazi u druge dijelove Amerike vlakom ili kamionima. Seattle je sjediste korporacije Starbucks, ali i niza manjih suparnickih kompanija koje zadovoljavaju sve vecu potraznju za specijaliziranim vrstama kave. Tully’s, kompanija osnovana 1992. godine, ima 90 trgovina sirom Sjedinjenih Drzava. Japanski partner, pod imenom Tully’s Coffee Japan, vodi vise od tri stotine trgovina. “Mestar” za przenje kave – Brian Speckman – nadgleda zrna kave koja izlaze iz stroja za przenje. Kava se, kaze on, priprema na tradicionalan nacin, bez kompjutera.

"Vazno je da vrhunski majstori prate svaki aspekt przenja jer ono je drugacije od sata do sata, drugacije i za razne vrste kava."

Drzava Washington takodjer izvozi voce i svoja vina, grozdje za njih uzgaja se u dolini rijeke Columbia, istocno od Seattlea. Vina Washingtona stjecu medjunarodnu reputaciju, kaze vinar Mike Mrachek, iz vinarije St. Laurent Wines….

"Washington je svjetski poznat po uzgoju jabuka i tresanja, ali isto tako i po svojim vinima. Proizvodimo grozdje i vina visokog kvaliteta."

Seattle se nasao u vijestima kad su, 1999. godine, protivnici globalizacije grad prakticki paralizirali tijekom sastanka Svjetske trgovinske organizacije. Ali i sam Seattle sve je vise globaliziran. Poput drugih gradova koji se brzo razvijaju i on ima svojih problema, od rastucih troskova stanovanja do gustog prometa.

Pretrpane ceste, sirenje prigradskih naselja, opterecena infrastruktura… cijena je koju Seattle placa za svoj rast i razvoj. Ipak, zitelji tog lijepog grada na obali Puget Sounda reci ce vam da je Seattle, unatoc rastu industrije i gospodarstva, jedno od najboljih mjesta za zivot u Sjedinjenim Drzavama.

XS
SM
MD
LG