Linkovi

Muzej špijunaže, još jedna washingtonska atrakcija


Međunarodni muzej špijunaže, u Washingtonu, postao je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u američkom glavnom gradu. Tri i pol milijuna posjetitelja posjetilo ga je otkako je otvoren, 2002. Među izlošcima su otrovne penkale, kišobrani-pištolji, hi-tech oprema za praćenje i prisluškivanje, te druga pomagala špijunskog zanata.

Jedna stvar nije tajna – Međunarodni špijunski muzej jedno je od najčešćih odredišta turista koji posjećuju glavni grad. "Koliko nam je poznato, mi smo jedini Međunarodni špijunski muzej u čitavom svijetu."

Tako ponosno kaže Peter Earnest, utemeljitelj i direktor muzeja nakon 35-godišnjeg staža u američkoj Središnjoj obavještajnoj agenciji, CIA-ji.

"Ustvari smo premašili vlastita očekivanja. Mislim da se takav uspjeh može pripisati – između ostaloga – činjenici da ljudi inherentno vole saznati tajne … znatiželjni su oko stvari koje su bile velike tajne, a sada su razotkrivene."

Muzej u postavi pokazuje najveću zbirku špijunskih predmeta i pomagala ikad javno prikazanu, uključujući i minijaturne napravice za prisluškivanje, dizajnirane s ciljem da ne budu otkrivene.

"Ovo je muzej o tajnama, dakle, izlošci sa sobom donose i priče. … Pričamo o ljudima koji su bili u špijunaži – što su radili, kako su se žrtvovali; pokušavamo gledateljima dočarati što su ti špijuni dobili od svog posla … je li on bio vrijedan odricanja i rizika?"

Povijesni korijeni špijunskog zanata najranije se nalaze o originalu knjige čija je suvremena kopija također izložena u muzeju – 'Umijeće ratovanja', autora Sun Tzua, dvije tisuće petsto godina star priručnik o strategiji ratovanja – ako može - bez borbe.

Predmeti vezani uz špijuniranje, koji se nekad bili najčuvanije tajne, sada su izloženi svima na uvid. I, premda se ne otkriva niti jedna od današnjih velikih tajni špijuniranja, muzej se trudi ostati suvremen. Povjesničar muzeja Thomas Boghardt opisuje izazove koji se postavljaju pred posjetitelje u interaktivnoj postavi, nazvanoj 'Operacija špijuniranje', gdje oni moraju ući u trag ukradenoj nuklearnoj napravi putem tobožnje operacije CIA-je.

"Što ste bolji u tom traganju, to više informacija dobijete. To je ustvari i čitav smisao 'Operacije špijuniranje' – prikupljate informacije i odlučujete što će te dalje poduzeti."

Naravno, u svijetu špijunaže postoji i kontrašpijunaža.

"Kao što znate: ono što je za nekoga patriotizam, za drugoga je izdaja. No, što je bila stvarna motivacija? Otkrivanje tajni i priča koje se kriju iza tih tajni dio je čari ovog muzeja koji privlači publiku."

Traganje za tajnama špijuniranjem događa se i danas. A, prema Muzeju špijunaže, u Washingtonu je trenutno na djelu više špijuna nego u bilo kojem drugom gradu u svijetu.

XS
SM
MD
LG