Linkovi

Nobelova nagrada za mir bivšem dopredsjedniku Alu Goreu i UN-ovom Međuvladinom panelu za klimatske promjene


Bivši američki dopredsjednik Al Gore i panel Ujedinjenih Naroda za klimatske promjene dobitnici su Nobelove nagrade za mir za 2007. godinu, za njihove napore na prosvjećivanju javnosti o prijetnji globalnog zatopljavanja.

U svom priopćenju, Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade nazvao je Ala Gorea jednim od vodećih svjetskih političara koji se zalažu za očuvanje okoliša, a za UN-ov Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) kaže se da je stvorio 'i dalje rastuću svijest o povezanosti ljudskih aktivnosti i globalnog zatopljavanja.'

Tisuće znanstvenika i dužnosnika iz više od stotinu zemalja surađuju u sklopu Medjuvladinog panela Ujedinjenih Naroda proučavajući uzroke i moguće posljedice klimatskih promjena. Panel je svoje ocjene i preporuke utemeljio na objavljenim znanstvenim radovima, povoljno ocijenjenim u širim znanstvenim krugovima.

Al Gore je bio član američkog Kongresa od 1977. do 1993. godine, te dopredsjednik u administraciji predsjednika Billa Clintona od 1993. do 2001. Kandidirao se za predsjednika 2000. godine, i izgubio od Georga Busha nakon spornog prebrojavanja glasačkih listića.

Nakon odlaska s položaja dopredsjednika, posvetio se predavanjima širom svijeta na temu klime i zaštite okoliša, a 2006. godine je napravio nagrađivani dokumentarni film "Nezgodna istina".

I prije ove objave, aktivisti koji se zalažu za ponovnu kandidaturu Ala Gorea za predsjednika, na izborima sljedeće godine, govorili su da bi ga Nobelova nagrada za mir mogla natjerati da preispita svoju odluku da se ne natječe na izborima. Ti će aktivisti sada zasigurno postati još uporniji.

Predsjedatelja Nobelovog odbora Olea Danbolta Mjoesa novinari su pitali o političkom značaju ovogodišnje nagrade za mir, te predstavlja li ona i eksplicitnu osudu politike Bushove administracije oko pitanja globalnog zatopljavanja. Američka administracija je, naime, dovela u pitanje konsenzus Međuvladinog panela o klimatskim promjenama, te je odbila ratificirati Protokol iz Kyota, kojemu je cilj smanjenje ispuštanja ugljičnog dioksida.

"Ja sam u svakom slučaju za podržavanje svih mjera kojima se pokušava spriječiti globalno zatopljavanje. Dodjela ove nagrade trebala bi ukazati svima nama … svakom čelniku države, političaru, svakom ljudskom biću, meni, vama … da svi mi možemo učiniti nešto da poboljšamo situaciju. Vrlo je važno da svi sudjelujemo u ovoj borbi," izjavio je Mjoes.

Nobelova nagrada za mir vjerojatno je najprestižnija građanska nagrada, a Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade često ju je koristio za izražavanje podrške pojedincima i organizacijama koje se zalažu za rješavanje suvremenih problema.

Raniji američki dobitnici Nobelove nagrade za mir su: 1906. godine tadašnji predsjednik Theodor Roosevelt, 1964. borac za građanska prava dr. Martin Luther King, 1973. tadašnji državni tajnik Henry Kissinger, koji je podijelio ovu nagradu sa svojim kolegom iz Sjevernog Vijetnama Le Duc Tho-om, te, 2002. godine, bivši predsjednik Jimmy Carter.

XS
SM
MD
LG