Linkovi

SAD: Rigoroznija imigracija vodi ka propadanju farmi i poskupljenju hrane?


Poljoprivredni stručnjaci kažu da pooštravanje imigracijskih zakona ima neželjene posljedice po američke farmere. Neki tvrde da su nedavne racije, te prijetnje kaznenim progonima kompanijama koje upošljavaju ilegalne imigrante rezultiralo ozbiljnim pomanjkanjem radne snage, koji bi mogao dovesti do propadanja nekih farmi, kao i do poskpuljenja prehrambenih proizvoda.

Tisuće ilegalnih imigranata uhićene su i deportirane nakon nedavnih racija u najmanje sedam velikih američkih gradova. Minister domovinske sigurnosti Michael Chertoff kaže da je poruka ovakvih akcija da se ilegalna imigracija neće tolerirati.

“Godinama smo o ovom problemu samo pričali, koristeći tvrdi politički jezik. Mislim da trebamo pokazati javnosti da smo ozbiljni po pitanju provodjenja postojećih zakona.”

I ta primjena, čini se, daje rezultate - možda i previše rezultata. Procijenjuje se, naime, da više od polovice radne snage na famama čine ilegalni imigranti. Bez ovog izvora jeftine radne snage, kaže Rod Nilsestuen, ministar poljoprivrede u saveznoj državi Wisconsin, mnoge farme ne bi mogle opstati.

“Kada ne bismo imali hispaničku radnu snagu na farmama i dobrima, koje se bave uzgojem krava i proizvodnjom mliječnih proizvoda u državi Wisconsin, došli bi u krizu. To je potpuno jasno.”

No, nisu samo farmeri ti koji računaju na ilegalnu radnu snagu. Gradonačelnik New Yorka, Michael Bloomberg kaže da bi ovaj grad doslovno propao kad bi ilegalni radnici bili deportitrani. Odlazak ilegalnih imigranata imao bi odjeka i u gradovima koji su popularne turisticke destinacije, poput Las Vegasa.

Donald Taylor, predsjednik Sindikata kulinarskih radnika Las Vegasa kaže da bi ovaj grad stao kad ne bi bilo ilegalnih imigranata, jer oni su ti koji obavljaju poslove poput sobara u hotelima, pripravljanja koktela, kuhanja u restoranima, čišćenja kazina i slično.

U San Joaquin Valley, u Kaliforniji, trenutno je neupražnjeno oko 20 posto radnih mjesta, što bi moglo dovesti do toga da polja ostanu neobrana i da povrće jednostavno neobrano istrune: Neke su savezne države uzele stvari u svoje ruke. Savezna država Washington počela je emitirati reklame koje pozivaju poljoprivredne radnike, obećavajući im veće plaće i bolji život. Arturo Rodrigez, iz sindikata radnika u prehrambenoj industriji, kaže da su radnici tu, ali da se skrivaju.

“Mi u stvari ovdje imamo dovoljno radnika koji mogu obavljati te poslove. No, oni se moraju osjećati sigurno i znati da su i oni i njihove obitelji zastićeni. Jedino tako će oni nastaviti sa radom.”

Ministarstvo rada Sjedinjenih Država kaže da razmatra program viza za poljoprivredne radnike, te traži načine da poveća broj legalnih radnika koji dolaze u zemlju. No, neki izražavaju bojazan da bi vladina akcija mogla stići prekasno da bi se spasila ovogodišnja žetva.

XS
SM
MD
LG