Linkovi

Izbori 2008.: Pred Fredom Thompsonom životna uloga


Nakon mjeseci onog što bismo mogli nazvati "ispitivanjem terena", bivši američki senator i glumac Fred Thompson u rujnu se priključio predsjedničkoj utrci. Neki kritičari upozoravaju da je predugo čekao dok je osam drugih kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju 2008. već obilazilo savezne države u kojima se najprije održavaju tzv. primarni, odnosno, stranački izbori. Međutim, njegovi pristaše vjeruju da bi lako mogao zapaliti republikanske glasače koji - kako pokazuju ankete javnog mnijenja – prilično mlako primaju njegove suparnike u utrci.

Kao iskusan glumac Fred Dalton Thompson zna kako ući na pozornicu. Odlučio se da svoju kandidaturu objavi u hollywoodskom stilu - u popularnoj emisiji Tonight Show with Jay Leno. Mjesto objave upravo naglašava ono čega se Thompsonovi protivnici najviše boje – njegove popularnosti kao filmske zvijezde.

"Nalazimo se tamo gdje bismo trebali biti i to je jedna od stvari o kojoj vam želim govoriti, natjecat ću se na izborima za predsjednika Sjedinjenih Država."

Sljedeći dan šezdeset petogodišnji bivši senator rekao je glasačima u Iowi da će se kandidirati.

"Odlučan sam u tome da donesemo odluke koje će našu zemlju učiniti snažnijom, prosperitetnijom i jedinstvenijom, eto, to je razlog zašto ulazim u predsjedničku utrku."

Bivši senator i odvjetnik iz Tennesseeja lako se prebacio iz Kongresa natrag u svoju glumačku karijeru 2002. godine pridruživši se ansamblu televizijske serije Zakon i red na mreži NBC. Karijeru je izgradio igrajući stroge, ali fer, zaštitnike zakona, čemu je pripomogla njegova visina od dva metra i snažno čelo.

Čak i prije negoli se službeno uključio u predsjedničku utrku, ankete su pokazivale da Thomson uživa veću popularnost od svojih republikanskih suparnika, osim od bivšeg newyorškog gradonačelnika Rudyja Giulianija.

Međutim, politički stručnjaci se pitaju hoće li Thompson biti u stanju inspirirati republikanske glasače. Jedan od njih je i John Fortier iz Instituta American Entrprise.

"Dakle, posebno kad su Rudy Giuliani i John McCain vodeći kandidati, republikanci stvarno pokušavaju naći nekog drugog – nekog konzervativnijeg kandidata. Nadali su se povratku Ronadla Reagana, ali on nije na raspolaganju i vidjeli su Freda Thompsona kao takvu osobu."

I drugi povlače paralele s Ronaldom Reaganom. Larry Sabato direktor je Katedre za političke znanosti pri Sveučilištu Virginije.

"Thompson ima reganovske kvalitete zbog njegovih veza u Hollywoodu. Republikanci uvijek pokušavaju nominirati Ronalda Reagana, baš kao što demokrati pokušavaju nominirati Johna Kennedyja."

Thompsonov južnjački naglasak i konzervativna uvjerenja čine ga idealnim kandidatom za važnu republikansku bazu među konzervativnim glasačima na jugu zemlje. Zalaže se za pravo na posjedovanje oružja, protivi se pravu na pobačaj i jasno je dao do znanja da želi da Sjedinjene Države učine sve kako bi pobijedile u Iraku.

Međutim, neki stručnjaci upozoravaju i na slabe strane. Došlo je do smjene većeg broja njegov osoblja još prije negoli je službeno najavio nominaciju. Neki govore da je bilo sukoba s njegovom suprugom Jerri, koja je i sama politički konzultant. Zasad Thomspon nije imao odveć uspjeha u prikupljanju sredstava, a mnogi koji prate njegovu kampanju kažu da ne odražava uvijek energiju koja je potrebna u političkom životu. Poslušajmo još jednom Larrya Sabata sa Sveučilišta Virginije.

"Uz nužno poštovanje prema senatoru Thompsonu, on baš nije poznat kao najenergičniji političar. Ček i neki od njegovog bivšeg osoblja kažu da je bio relativno lijen kao član Senata."

Sad kad je Thompson izišao na pozornicu na njemu je da pruži ulogu svog života i pokuša osvojiti republikansku predsjedničku nominaciju 2008, a onda možda zaigra i stvarnu ulogu u Bijeloj kući.

XS
SM
MD
LG