Linkovi

Rosemary DiCarlo: 'Hrvatska učinila odličan posao u provođenju reformi'


Glas Amerike: Zašto u ovom trenutku odlazite u Makedoniju i Hrvatsku?

Rosemary DiCarlo: Odlazim u regiju gdje ću posjetiti Makedoniju, radi bilateralnih konzultacija, nakon toga idem u Hrvatsku gdje ću u Zagrebu imati bilateralne konsultacije, a zatim ću ići u Split gdje će Hrvatska biti domaćin Američko-Jadranskoj povelji, kao i Baltičkoj povelji, odnosno skupini zemalja s područja Baltika koje su već članice NATO saveza.

Glas Amerike: Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Makedonije i Albanije, zemalja koje čine, uz Ameriku, Jadransku povelju, zajedno su s kolegama iz BiH, Srbije te Crne Gore, imali razgovor u New Yorku s pomoćnikom državne tajnice za europska pitanja Danielom Friedom. Kakav će u Splitu biti sastav?

Rosemary DiCarlo: Bit će nazočni predstavnici istih zemalja, ali ovaj puta uz šefove diplomacija, bit će i ministri obrane. Nazočit će i predstavnici novih članova Partnerstva za mir, BiH, Srbije te Crne Gore. Amerika jako cijeni ovu vrstu sastanaka, jer ih smatramo vrlo korisnim prilikama da razmijenimo iskustva. Nama je važno da se zemlje iz regije pridruže Europskoj uniji i NATO savezu. Mi temeljimo kompletnu politiku na području Balkana na tome da se zemlje iz te regije pridruže Europi. U Splitu ćemo razgovarati o tome št pojedinim zemljama treba i što mogu učiniti da provedu neophodne reforme i uvjete za ulazak u NATO…

Glas Amerike: Što mislite o Hrvatskoj? Je li hrvatska vlada dobro obavila posao u provođenju reformi?

Rosemary DiCarlo: Apsolutno! Mi snažno podržavamo Hrvatsku na putu u NATO. Mislim da je Hrvatska učinila odličan posao u provođenju reformi, ali isto tako i u objašnjavanju zbog čega je biti član NATO saveza važno za zemlju. NATO je savez u kojem postoje zajedničke vrijednosti. Sjedinjene Države visoko cijene članstvu u NATO-u, jer to je središnje mjesto u sigurnosnoj suradnji s Europom. Obavljamo dobar posao u transformaciji NATO saveza kako bi se ta organizacija mogla sučeliti s izazovima današnjice…i jako cijenimo doprinos Republike Hrvatske koja pomaže u regiji i u Afganistanu.

Glas Amerike: Kako uvjeriti stanovnike Hrvatske da u većem broju budu spremni prihvatiti ulazak njihove zemlje u NATO savez?

Rosemary DiCarlo: Jedan od načina da se pogleda kako stvari stoje u zemljama središnje Europe i Baltika, koje su nedavno primljene u NATO. Što za njih znači članstvo u savezu, što znači za transformaciju društava, koliko su važne provedene reforme, ne samo obrambene, nego i političke i gospodarske, da se vidi da je moguće učiniti promjene na sigurnosnom i međunarodnom planu kada ste član jedne velike organizacije, velikog saveza.

Glas Amerike: Pretpostavljam da se otvaraju i nove mogućnosti za strana ulaganja u zemlju koja postane članica NATO saveza?

Rosemary DiCarlo: Svakako, svakako…ukoliko je sigurnosna situacija u regiji bolja, onda se javlja i veći interes poslovnih ulagača. Mislimo da je za područje Balkana važno da zemlje iz regije postanu dio saveza kao što NATO i zbog tog razloga.

Glas Amerike: Hrvati su učinili mnogo više na provođenju reformi, potrebnih za ulazak u NATO, nego što su to učinile Albanija i osobito Makedonija. Hoće li vrednovanje biti utemeljeno na pojedinačnim rezultatima?

Rosemary DiCarlo: Svaka zemlja se ocjenjuje na temelju vlastitih rezultata. Svaka se zemlja gleda pojedinačno kada dođe do poziva na učlanjenje…to smo jasno rekli svim zemljama u regiji i mi ohrabrujemo svaku od njih, sva tri kandidata, da učine sve što je moguće da sebe naprave najboljim mogućim kandidatom do travnja 2008.godine.

Glas Amerike: Kosovo je dominantno pitanje u regiji. Znamo da su pregovori u tijeku. Što i kako dalje?

Rosemary DiCarlo: Amerika snažno podržava pregovore “trojke” i mi aktivno sudjelujemo u njima. Nadamo da će “trojka” moći dovesti zainteresirane strane do rješenja…radi se aktivno…u New Yorku je održan sastanak sa Srbima i Albancima, uskoro će se to isto dogoditi u Bruxellesu…10. prosinca će Kontakt skupina izvijestiti glavnog tajnika UN-a o tome što je učinjeno. Naš je čvrst stav da, ukoliko se ne dođe do drugog rješenja ili sporazuma do 10.prosinca, smatramo da je Ahttisarijev plan najbolje što imamo na stolu.

XS
SM
MD
LG