Linkovi

Film tjedna: 'Elizabeth, The Golden Age'


Dobitnica oskara Cate Blanchett vraća se na velike ekrane u ulozi koja joj je donijela ogromna priznanja prije gotovo jednog desetljeća, a Shekhar Kapur je ponovno redatelj povijesne drame koja nastavlja tamo gdje je stao film "Elizabeth", iz 1998. Alan Silverman je za nas pogledao film "Elizabeth: Zlatno doba".

Šesnaesto je stoljeće zašlo u svoje posljednje desetljeće, a engleska kraljica Elizabeta Prva, i nakon tri desetljeća na prijestolju, još uvijek je izložena izdajama i međunarodnim intrigama. Najveća opasnost dolazi iz Španjolske, gdje se kralj Filip Prvi priprema poslati ogromnu armadu ratnih brodova protiv brojčano nadjačanih Britanaca. Dok se međunarodni sukob neumitno bliži, Elizabeta je sučeljena i kod kuće s prijetnjom fundamentalističkih katolika, koji protestantsku kraljicu smatraju heretikom i planiraju ju ubiti.

Cate Blanchett kaže da je ova Elizabeta, premda još uvijek neudana, mnogo zrelija, iskusnija i umornija od života nego što je bila njezina mlada verzija, koju je portretirala u filmu "Elizabeth", 1998.

"Za mene je prvenstvena razlika bila u internalizaciji 'bure' njezinog života: oživljavanju svih demona koji su je opsjedali samom činjenicom da je prihvatila prijelaz u slijedeću fazu svog života. Najviše me iznenadilo koliko je – na iznimno aktivnoj, epskoj pozadini priče – glavnina filma stvari usredotočena u nju samu," kaže Cate Blanchett, dodajući da ju je ponajviše zanimao lik kraljice Elizabete u njezinom privatnom životu, odnosno razlika između onoga kako se prikazivala u javnosti i kakva je bila kad se osjećala slobodnom od svog državnog lika.

Clive Owen glumi novog muškarca u tom razdoblju Elizabetinog života – avanturističkog i poduzetnog Sir Waltera Raleigha. "Privlačnost između njih dvoje stvara se odmah; on je impresioniran njome. Za razliku od svih drugih oko nje, Raleigha odlikuje poštenje; mnogi ljudi se kod kraljice otimaju za privilegije, on je direktan i iskren i ona to smatra vrlo privlačnim," kaže Owen.

No, dok kraljica cijeni Raleighevo poštenje i izravnost, njezin najbliskiji savjetnik je nepovjerljiv. Oskarovac Geoffrey Rush vraća se u ulozi šefa sigurnosti i majstora-špijuna Sir Francisa Walsinghama. "Moj lik odmah zna da će Raleigh biti nevolja za kraljicu … njegova smrtnost kraljicu skida s pijedestala na kojemu Walsingham zna da ona mora biti čitavo vrijeme. Ona ne smije pokazivati ni najmanje znakove ljudskih slabosti."

Redatelj Shekhar Kapur uživao je – kaže - u istraživanju mitskih aspekata, podjednako kao i praktične realnosti svijeta Elizabete Prve. Dok vrlo pedantno pazi na povijesne detalje u svakoj sceni filma, on je bio svjestan suvremenosti koje se nude u opisu ove vladarice.

"Treba prihvatiti činjenicu da je Elizabeta bila – riječima današnjih političkih propagandista – 'majstorica spina'. Ustvari, u jednom je trenutku dala skinuti i uništiti sve svoje portrete i sve ih ponovno naslikati. Ona je bila svjesna interpretacije povijesti. Suvremeni je – ustvari vječni! – i element sukoba između tolerancije i fundamentalizma. Općenito mislim da nema smisla raditi povijesni film ako on nema značenja i za našu sadašnjost," kaže Kapur.

U ostalim se ulogama pojavljuje međunarodna glumačka postava: Španjolac Jordi Molla glumi kralja Filipa; Australka Abbie Cornish glumi dvorsku damu Bess Throckmorton, čija veza s Walterom Raleighom izaziva emocionalnu krizu kod kraljice; Samantha Morton glumi zlosretnu Mary Stuart, škotsku kraljicu, Elizabetinu katoličku sestričnu i suparnicu za englesku krunu.

XS
SM
MD
LG