Linkovi

U američkom Kongresu o Konvenciji UN-a o Zakonu o morima


Američki vladini dužnosnici pozivaju Senat da potpiše Konvenciju Ujedinjenih naroda o Zakonu o morima. Ovaj sporazum - koji nalaže kako se koristiti svjetskim vodama – američkom je Senatu prije 13 godina podnio predsjednik Clinton, no njegovu je ratifikaciju zaustavila tadašnja konzervativna opozicija.

Ovaj ambiciozni sporazum utemeljuje ekonomske, ekološke i sigurnosne propise vezane uz korištenje svjetskih voda. Nakon što je stupio na snagu 1994. godine, potpisalo ga je preko 150 zemalja, uključujući i Europsku uniju. Vlada predsjednika Busha trenutno pritiskom pokušava pridobiti odobrenje većine senatora. Jedan od zagovornika ovog ugovora je zamjenik državne tajnice John Negroponte.

"Pridruživanjem ovoj konvenciji Sjedinjene bi Države promicale principe međunarodne suradnje pri odlukama od iznimne sigurnosne važnosti, kao što je realizacija zabrane oružja za masovno uništavanje."

I demokratski senator Jim Webb iz Virginije, inače bivši civilni načelnik američke mornarice, je među zakonodavcima koji podržavaju ovaj sporazum.

"Ova konvencija balansira interese obalnih država s tradicionalnim pravima slobode plovidbe. A kao glavna pomorska sila u svijetu i zemlja s dugim obalama, Sjedinjenim su Državama ova oba aspekta od ključnog dugoročnog interesa. Mislim da bi nam usvajanje sporazuma omogućilo prikladno očuvanje naših sigurnosnih, ekonomskih i ekoloških interesa."

Međutim, prije tri godine, nakon jednoglasnog odobrenja od strane izabranog senatskog panela, republikanci su zaustavili opće glasanje u Senatu, tvrdeći da bi taj pakt potkopao suverenitet Sjedinjenih Država. Jedan od najžešćih protivnika ovog sporazuma tada je bio republikanski senator James Inhofe iz Oklahome. On je i danas protiv:

"Sporazum o morima ne odobravam jer on sadrži brojne nedostatke. On bi uzrokovao nevjerojatne birokratske zavrzlame koje bi mi morali rješavati, a to bi dovelo u pitanje suverenitet naše zemlje."

Vladini dužnosnici pokušavaju ublažiti zabrinutost kritičara ovog ugovora, uvjeravajući ih da će se njime osigurati vrhovna vlast Sjedinjenih Država nad prostranim morskim površinama. Mornarički admiral Gary Roughead predložen je za načelnika pomorskih operacija:

"Osim što bi nam ovaj dokument odredio što i gdje možemo koristiti, naše bi nam članstvo pružilo mjesto za stolom, a tako bi imali glas u određivanju pomorskih propisa. Ako nismo za stolom, nemamo svoj glas, ne možemo izraziti svoje mišljenje i ono što je u našem najboljem interesu."

Zagovornici potpisivanja ovog sporazuma tvrde da bi on pomogao u rješavanju sporova poput onoga kada je Rusija zabila svoju zastavu u podmorju Arktičkog oceana s ciljem prisvajanja tog prijepornog teritorija blizu Sjevernog pola. Čelnik senatske demokratske većine, Harry Reid, vjeruje da će Senat o ovom sporazumu moći glasati krajem godine. Za potpisivanje je potrebna podrška od dvije trećine senatora, odnosno 67 glasova.

XS
SM
MD
LG