Linkovi

Mali napredak u pregovorima Prištine i Beograda oko Kosova


Frank Wisner, umirovljeni američki diplomat koji zastupa Sjedinjene Države u pregovaračkoj trojci, izjavio je da je malo vjerojatno da će pitanje Kosova biti riješeno ove godine. Kako je izjavio za Glas Amerike, za konačni sporazum jednostavno nema dovoljno vremena.

"Vjerujemo da ćemo predati naše izvješće glavnom tajniku Ujedinjenih naroda do 10. prosinca, kako je i zakazano. On će potom razgovarati s ključnim članovima Kontaktne skupine - Sjedinjenim Državama, Britanijom, Rusijom, Italijom i Njemačkom. Ne isključujem da bi moglo doći i do rasprava u Vijeću sigurnosti."

Pregovori predstavnika Sjedinjenih Država, Europske Unije i Rusije pokrenuti su u kolovozu nakon što je Rusija zaprijetila da će vetom blokirati plan o neovisnosti Kosova što su ga podržale Europska Unija i Sjedinjene Države. Kosovo želi neovisnost dok Srbija nije spremna pristati na ništa više od autonomije sa širokim ovlastima.

Prošlog tjedna članovi pregovaračke trojke organizirali su izravne pregovore srpskih i kosovskih čelnika. Još jedan takav sastanak zakazan je za 24. listopada u Briselu. Wisner kaže da predstavnici dvije strane nisu predstavili nove prijedloge no složili su se da podjela Kosova nije jedna od opcija.

Međutim, američki analitičar za Europu pri nevladinoj organizaciji Vijeće za vanjsku politiku, Charles Kupchan kaže da će bilo kakvo rješenje kosovskog pitanja dovesti do destabilizacije Balkana. Kupchan navodi dva razloga zašto odcjepljenje pretežito srpskog, sjevernog dijela Kosova još nije potpuno isključeno.

"Jedan razlog je taj da se Beograd može navesti da pristane na neovisnost Kosova ukoliko mu pripadne sjeverni dio pokrajine. Ukoliko Beograd pristane na to, složit će se i Moskva i tako bi bio riješen čitav problem. Drugi razlog je taj da bi novi početak za Kosovo bio težak ukoliko bude imao dio svog teritorija koji ne želi biti dio nove neovisne zemlje."

Većina analitičara vjeruje da će pregovori Sjedinjenih Država, Europske Unije i Rusije propasti. U tom slučaju, kosovski Albanci će, kako su najavili, proglasiti neovisnost. Washington, koji podržava ideju neovisnog Kosova, naznačio je da bi priznao novu zemlju, dok je Europska Unija podijeljena po tom pitanju. Charles Kupchan vjeruje da bi Njemačka slijedila Sjedinjene Države i priznala neovisno Kosovo.

XS
SM
MD
LG