Linkovi

Od depresije pati 120 milijuna ljudi


Depresija negativno utječe na produktivnost. Ta bolest američko društvo godišnje 'košta' više desetaka milijardi dolara. Problem nije ograničen na Sjedinjene Države. Rezultati istraživanja koji su nedavno objavljeni u stručnom časopisu Journal of American Medical Association ukazuju na to da su kontrolni pregledi i terapija protiv depresije - koje su uvele neke američke tvrtke - doveli do pozitivnih rezultata. Kod uposlenika tih tvrtki uočen je manji broj simptoma, manje su izostajali s posla i bili su produktivniji.

Phillip Wang iz Nacionalnog instituta za zdravlje sudjelovao je u tom istraživanju, koje se bavilo dijagnosticiranjem depresije kod zaposlenika u 16 privatnih tvrtki.

"Polovica uposlenika koji pate od depresije sudjelovala je u intenzivnom 'programu podrške' uz fakultativnu psihoterapiju telefonom za one koji se nisu htjeli ići psihologu ili uzimati lijekove. Druga polovica dobila je samo savjet da u vlastitoj režiji posjete stručnjaka. Polaznici intenzivnog programa podrške su nakon godinu dana imali 40 posto veću šansu za oporavak, a postojala je i 70 posto veća vjerojatnost da još uvijek rade."

Prema Philipu Wangu, polaznici programa tjedno su na svom radnom mjestu bili dva sata duže od članova druge skupine, koja nije sudjelovala u ovakvoj vrsti terapije. Uglavnom, koristi od ovog programa prevagnule su nad troškovima, koje je snosila svaka od tvrtki.

"Trenutno, poslodavci smatraju zdravstveno osiguranje svojih uposlenika samo kao trošak od kojeg nemaju nikakve koristi. Naši rezultati ukazuju na to da ulaganje u zdravlje zaposlenika doprinosi profitabilnosti."

Mnogi od sudionika ovog programa kažu da im je bilo draže razgovarati s terapeutom putem telefona nego odlaziti k njemu. To je također bolje i za firmu - jer uposlenici ne moraju zbog terapije izostajati s posla.

XS
SM
MD
LG