Linkovi

Srbija između Rusije i Europske unije


Ohrabreni podrškom Moskve za stajalište Beograda po pitanju Kosova, nacionalisti u Srbiji intenzivirali su pozive na daljnje približavanje Srbije Rusiji. To je dovelo do bojazni da se Srbija udaljava od proklamiranog cilja – približavanja zapadnim institucijama. U međuvremenu, neki analitičari su zabrinuti da Srbija ide putem ka izolaciji.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica nedavno je izjavio da bi Beograd znao kako zahvaliti Rusiji za podršku po pitanju budućnosti Kosova. Nakon takve izjave neki analitičari se pitaju udaljava li se Srbija od svog proklamiranog cilja – uključivanja u zapadne institucije i – ako je to slučaj – zbog čega je to važno.

Martin Sletzinger, stručnjak nevladine organizacije Woodrow Wilson Center u Washingtonu, kaže: "Za građane Srbije i njihovo čelništvo bilo bi vrlo kratkovidno da povjeruju kako imaju dugotrajno dobre odnose s Rusijom, da vjeruju kako će se Rusija maksimalno zalagati za interese Beograda. Rusi rade ono što rade iz svojih ciljeva i samo zbog toga. To nema nikakve veze sa srbijanskim ciljevima."

Analitičari se uglavnom slažu da Rusija – protiveći se zapadnim planovima po pitanju Kosova - pokušava uspostaviti globalnu ravnotežu sa Sjedinjenim Državama i Europskom Unijom.

Hans Maull, stručnjak njemačkog sveučilišta Trier, kaže: "Radi se o čvrstoj, hladnoj, ruskoj kalkulaciji, a ne o slavenskoj solidarnosti, kako to možda vjeruju neki u Srbiji."

James O'Brien, iz organizacije Albright Group, kaže da Moskva pokušava odgoditi konsolidaciju Europske Unije i NATO saveza. Nekadašnji savjetnik predsjednika Clintona za Balkan kaže da Kremlj koristi Beograd kao pješaka u igri odmjeravanja sile te da to ne ide u prilog dugotrajnim srbijanskim interesima: "Mogućnosti Srba da se priključe Europskoj Uniji, da slobodno putuju, da imaju slobodu prometa i ljudi preko granice, postat će ovisni o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Ne vjerujem da Srbi to žele."

Sletzinger dodaje da ruski angažman na strani Srbije nije u potpunosti negativna jer pomaže balansiranju onoga što je nekada bio jednostrani stav zapadnih vlada u pomaganju neovisnosti Kosova. Pa ipak, analitičari ukazuju da iza općenite podrške Srbiji po pitanju Kosova Rusija ne nudi Beogradu ništa značajnije.

"Budućnost Srbije kao i svih njenih susjeda leži u Europskoj Uniji i NATO savezu. Rusija ne nudi ništa osim računa za plin koji nekada mogu biti manji, a nekada veći," kaže Sletzinger.

Dugogodišnji analitičar za balkanska pitanja Ed Joseph, s Fakulteta za napredne međunarodne studije u Washingtonu, kaže da srbijanski premijer Vojislav Koštunica pokušava iskoristiti sukob između Zapada i Rusije kao što je to učinio Tito prije 50 godina. Joseph kaže da je takva taktika osuđena na propast: "Ne mislim da se može ući u Europsku uniju bez niza temeljitih reformi vlade i društva. Ne možete sjediti na dvije stolice odjednom. Trebate izabrati."

Dvadesetsedam članica Europske unije ponudilo je balkanskim zemljama, uključujući Srbiju, izglede za puno članstvo nakon što provedu demokratske reforme. Sjedinjene Države podržavaju integraciju cjelokupnog europskog kontinenta u slobodnu i prosperitetnu zajednicu.

XS
SM
MD
LG