Linkovi

OESS zabrinut rastom broja zločina motiviranih mržnjom


Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi izražava zabrinutost rastom broja zločina motiviranih mržnjom, koji su sve nasilniji – navodi se u godišnjem izvješću Ureda za demokratske institucije i ljudska prava ove integracije koja okuplja gotovo sve zemlje Europe i Sjeverne Amerike.

U zločinima motiviranim mržnjom bilo je u 2006. godini više brutalnog nasilja nego ranijih godina. Ovaj zabrinjavajući trend ima potencijal da zaprijeti sigurnosti i stabilnosti – riječi su veleposlanika Christiana Strohala, direktora Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri Organizaciji za sigurnost i suradnju u Europi.

U analizi stotina incidenata na teritoriju europskih zemalja kao i Sjedinjenih Država i Kanade, posebno se ukazuje na činjenicu da političari sve češće koriste jezik kojim se vrijeđaju pripadnici manjina – rasnih, spolnih i vjerskih – te ljudi koji se zalažu za njihova prava. Izvješće također dokumentira rasističke, anti-semitske i druge diskriminatorne incidente, primjerice one u kojima su žrtve stranci te homoseksualci. Bilježi se i jačanje organiziranih rasističkih skupina te njihova pojačana djelatnost na internetu. Posebno brine rast mladih među počiniteljima ovih djela – navodi se u izvješću.

Žrtve su često osobe koje je lako identificirati kao pripadnike manjina – primjerice židovski rabini ili muslimanke u tradicionalnoj odjeći. Jedan od stotina anti-semitskih incidenata koje opisuje izvješće OESS-a je i onaj iz Zagreba, kada je 3. lipnja prošle godine čelni rabin u Hrvatskoj bio podvrgnut verbalnom napadu od strane mladića u – kako se navodi – 'nacističkoj košulji'.

Židovska općina u Zagrebu primala je u to vrijeme pisma uvredljivog sadržaja, a stizale su joj prijetnje i elektronskom poštom. 20. rujna prošle godine na zidu jedne židovske osnovne škole u Zagrebu napisano je 'Svi smo mi Adolf Hitler'. Odbor za ljudska i manjinska prava Sabora izrazio je zabrinutost rastom anti-semitskih incidenata.

OESS također izražava zabrinutost zbog napada na džamije, crkve i sinagoge, groblja te kulturne centre. Od stotina incidenata koji su zabilježeni u više desetaka država Europe i Amerike izdvajamo napad na prostorije hrvatskog kulturnog društva Napredak u Sarajevu.

Godišnje izvješće OESS-a o zločinima motiviranim mržnjom kritizira postupak policije i tužiteljstva u vezi s napadom na članove hrvatske ne-vladine organizacije Iskorak, koja se bori za prava homoseksualaca, u jednom noćnom klubu u Zagrebu. Nakon što je prvotna istraga ustanovila da je posrijedi tek prekršaj, istraga je – nakon javnih kritika - morala biti ponovljena te su napadači optuženi za kazneno djelo. Kasnije je ta optužba bila ublažena, te se ponovno govori o prekršaju 'sudjelovanja u tučnjavi'. Postupak pred općinskim sudom u Zagrebu još traje.

Inače, godišnje izvješće OESS-a temelji se na informacijama koje ovoj organizaciji proslijede države članice, međunarodne te ne-vladine organizacije. Dokument analizira način na koji se pojedine zemlje hvataju u koštac sa zločinima iz mržnje te predlaže poboljšanja. Izvješće primjećuje da u 'mnogim država ne postoji spremnost da se uoči ozbiljnost prijetnje koju predstavljaju ovakvi zločini' što rezultira nekvalitetnom istragom, lošim sudskim postupkom te nedovoljnim kažnjavanjem počinitelja.

XS
SM
MD
LG