Linkovi

John Edwards - Politički profil


Čovjek kojeg je Demokratska stranka nominirala za dopredsjednika na izborima 2004. godine, ovaj put pokušava osvojiti predsjedničku nominaciju svoje stranke. John Edwards, iz Sjeverne Karoline, sin tvorničkog radnika, koji je postao uspješan odvjetnik i potom senator ima pred sobom težak zadatak u pokušaju da uđe u Bijelu kuću.

U srpnju je demokratski predsjednički kandidat John Edwards posjetio neka od najsiromašnijih mjesta u Sjedinjenim Državama. U Clevelandu, u saveznoj državi Ohio prošetao je jednom četvrti razgovarajući sa stanovnicima. Na skupu u susjednoj saveznoj državi Kentucky, John Edwards je rekao kako 37 milijuna Amerikanaca živi u siromaštvu. "S našim bogatstvom i našim prosperitetom, to je potpuno pogrešno, to je u moralnom smislu pogrešno".

Sa svojom usredotočenošću na siromaštvo, univerzalnu zdravstvenu zaštitu i utjecaj bogatih skupina s posebnim interesima, John Edwards pokušava pridobiti progresivno krilo Demokratske stranke. Analitičar Larry Sabato, profesor na Sveučilištu Virginije kaže da liberali nastoje kontrolirati proces nominacije u Demokratskoj stranci. "Edwards se sad isključivo natječe za nominaciju, a s predsjedničkim izborima će se pozabaviti kasnije. Kampanju provodi puno više na lijevoj strani političkog spektra negoli je to činio 2004. i to zato jer tako mora. Njegovo ključno glasačko tijelo su radnici".

John Edwards se udvara radnicima u sndikatima već najmanje godinu dana i svoju poruku često izgovara u sindikalnim dvoranama i na štrajkačkim skupovima.. U travnju je postao prvi kandidat Demokratske stranke koji je proveo cijeli radni dan s jednim članom sindikata, radeći kao pomoćnik medicinske sestre.

Predsjednik sindikata Andy Stern zatražio je od svakog kandidata da provede jedan dan na mjestu nekog od članova Međunarodnog sindikata zaposlenih u uslužnim djelatnostima. "Time je stekao mnogo poena i učinio mnogo za ljude koji se nalaze u krizi u Americi i zbog toga mu se divimo".

John Edwards govori demokratskoj publici o svom skromnom djetinjstvu u malom mjestu u Južnoj Karolini. Postao je bogati odvjetnik pobjeđujući u sudskim postupcima velike korporacije. Taj uspjeh ga je doveo u američki Senat 1998. godine. Bio je dopredsjednički kandidat Johnu Karryju kojeg je predsjednik Bush porazio na izborima 2004. godine. Kako se čini ovu novu kampanju započinje sa snažnim položajem.

Poslušajmo znanstvenika Johna Fortiera s instituta American Enterprise. "On nije tu snagu pokazao zasad u anketama javnog mnijenja. Nije prikupio toliko novaca kao senatori Clinton i Obama. On daleko za njima zaostaje. Ankete pokazuju da uživa malu podršku javnosti".

Edwards je stalno na trećem mjestu po popularnosti iza bivše prve dame Hillary Clinton i mlađahnog senatora Baraka Obame. U svojoj kampanju Edwards se u velikoj mjeri oslanja na suprugu Elizabeth, s kojom je u braku preko trideset godina. Mnogi ju smatraju lukavom taktičarkom, a zauzima istaknuto mjesto u njegovoj kampanji unatoč tome što joj je ove godine ponovno dijagnosticiran rak.

John Edwards provodi mnogo vremena u Iowi, saveznoj državi gdje se održavaju prvi tzv. primarni, odnosno, stranački izbori. Mnogi analitičari vjeruju da ne pobjedi li u Iowi, nema nikakve šanse.. Na ranim stranačkim kolegijima i primarnim izborima demokrati će oko Nove godine odlučiti je Edwardsova interes za radnike i podjarmljene dovoljan da ga zadrži u predsjedničkoj utrci.

XS
SM
MD
LG