Linkovi

Kontroverze Američko-afričke protuterorističke inicijative


Američka vojska sudjeluje u protuterorističkoj vježbi u afričkoj državi Mali, u kojoj je angažirano i više stotina vojnih časnika iz nekoliko afričkih zemalja. Vježba se odvija u sklopu američko-afričke protuterorističke inicijative, za koju, međutim, neki kritičari tvrde da je potpuni gubitak novca.

Zapovjednik vježbe koja se održava u glavnom gradu Malija, Bamaku, je Mark Rosenguard, pukovnik američke vojske. Sadržaj vježbe ovisi o potrebama lokalnih snaga sigurnosti, bilo da je riječ o krijumčarenju droga, oružja ili o terorističkim aktivnostima. "Nije važno tko je protivnik. Važno je naučiti raditi zajedno, rješavati regionalne probleme kroz suradnju," objašnjava Mark Rosenguard.

Pansaharska protuteroristička inicijativa počela je s radom 2003. godine i prvo je okupljala zapadnoafričke zemlje poput Čada, Malija, Nigera i Mauritanije. Sada su im se pridružili Maroko, Alžir, Tunis, Senegal i Nigerija.

Francuski kriminolog Xavier Raufer, sa Sveučilišta Pariza, upozorava, međutim, da američki stručnjaci, koji vode ovaj program, ne razumiju prirodu kriminaliteta u Africi: "Amerikanci dijele upitnike i traže da se odgovara u crno-bijelim kategorijama koje se potom ubacuju u kompjutersku bazu podataka. Međutim, u Africi ne postoje ljudi koji se isključivo i kontinuirano bave kriminalom ili terorizmom."

Xavier Raufer upozorava da bi američki napori da se među krijumčarima oružja ili droga pronađu 'potencijalni teroristi' mogli biti štetni. A, možda i opasni – ako će dovesti do vojnih napada na lokacije u Africi: "Plemenska se društva temelje na časti i osveti. Ako netko pogine u takvom incidentu, njega odmah zamjenjuju njegovi rođaci."

Stručnjak za saharsku Afriku Jeremy Keenan kaže da je precizna analiza potencijalne opasnosti u ovim krajevima vrlo teška, često zbog neprohodnosti terena: "Analiza se često temelji na medijskim izvješćima dok većina informacija dolazi od vojne obavještajne službe. No, oni koji šalju izvješća nemaju izravan pristup događajima, ne poznaju teren, ne znaju što se već na izvoru informacije izmislilo."

Jeffrey Keenan kaže da afričke zemlje često zloupotrebljavaju neznanje stranaca. Pozivaju se na opasnost od terorizma samo da bi sa Zapada dobile novac za vojsku – za nova vozila, nove uniforme, veće plaće: "Riječ terorizam danas se neprikladno koristi – njom se opisuje bilo koja protu-vladina aktivnost, što god vlastima predstavlja problem."

Međutim, zemlje koje primaju američku pomoć tvrde da je terorizam stvaran problem. Vlada Malija uputila je svjetskoj zajednici poziv da pomogne u borbi središnjih vlasti protiv ustanika na sjeveroistoku zemlje. Prema vladi Malija, u napadima pobunjeničkog plemena Tuarega prošli je mjesec poginulo 12 osoba.

Glasnogovornik vojske Malija Abdoulaye Coulibaly kaže da se ovi napadi ne mogu pripisati grupicama pobunjenika, već pravim teroristima: "Korištenje nagaznih mina, ubijanje civila…To nije ništa drugo do terorizam," tvrdi ovaj vojni dužnosnik. Isto se pleme bori i protiv vlade Nigera.

Predstavnik američke diplomacije, koji je odgovoran za provedbu protuterorističke inicijative u zemljama saharske Afrike, nije odgovorio na pitanja Glasa Amerike o ovom projektu. Novinara Glasa Amerike zanimalo je kako se – za potrebe ove inicijative - definira terorizam, kako se dokumentiraju troškovi te kako se mjeri uspješnost cijelog ovog projekta.

XS
SM
MD
LG