Linkovi

Neovisna indijanska radio postaja u rezervatu Pine Ridge


U Sjedinjenim Državama postoje brojne radio postaje i emisije, no samo je jedna od njih potpuno nezavisna radio stanica za američke Indijance u rezervatu. To je radio KILI u rezervatu Pine Ridge u saveznoj državi South Dakota na jugozapadu Sjedinjenih Država. S vrha obližnjeg brda, program pod nazivom “Glas naroda Lakota” emitira se i na engleskom i na narodnom Lakota jeziku.

Indijanski rezervat Pine Ridge osmi je po veličini u Sjedinjenim Državama, a njegovih gotovo 30 tisuća stanovnika žive na skoro devet tisuća četvornih kilometara brdovitog i stjenovitog terena. Neki od njih bave se uzgojem stoke, no ovo je područje jedno od najsiromašnijih u Sjedinjenim Državama. Stopa nezaposlenosti je oko 70 posto, a prosječna godišnja obiteljska primanja iznose tek tri tisuće 800 dolara.

Kontakt koji radio KILI omogućava pripadnicima Lakota naroda na ovom području s ostalim članovima zajednice pruža im tračak nade u bolju budućnost. KILI otprilike znači “strašno dobar” ili “fenomenalan.” Ova postaja emitira vijesti o događajima i aktivnostima na rezervatu, no i razne vrste glazbe – od country i hip-hopa, do tradicionalne glazbe američkih indijanaca.

Svakoga tjedna na postaji se mogu čuti razgovori tamošnjih sveučilišnih profesora i studenata o mitovima i pričama Lakota indijanaca. A izravno se prenose i sastanci plemenskih vijeća.

Melanie Janis, koja dobrovoljno radi za KILI, jedna je od najomiljenijih radio glasova: "Pokrivamo tako veliki rezervat da možemo upozoriti ljude na tornado oluje, ali i na neke male, ali korisne događaje, poput prodaje rabljene robe iz kućanstava. Za mene je to jedan način davanja. Iako imam tjelesnih poteškoća, radio mi daje mogućnost da koristiti svoj dar govora."

Tom Casey, jedan od ljudi koji je pomogao u osnivanju ove postaje prije 24 godine, sada je direktor poslovanja i razvoja. On potvrđuje da postaja KILI povezuje ljude na području informacija, kulture, zajedničkih problema… općenito svega što se oko njih događa. No, na KILI-ju se, ističe on, govori iz perspektive američkih indijanaca, a to je ono što ostali mediji u South Dakoti zanemaruju.

"Lokalni mediji nisu predstavljali našu zajednicu. Tako je svaki prilog koji bi govorio o nama bio negativan: automobilske nesreće, zloupotreba alkohola, nasilje… Jedan od razloga za osnivanje radio postaje KILI bio je da se naglasi ono što je pozitivno," kaže Casey.

Dio svakodnevnog programa emitira se na jeziku Lakota indijanaca, kojeg još uvijek govori većina starije populacije. Njihov se jezik našao na rubu odumiranja uslijed inzistiranja američke vlade prošlih desetljeća da Indijanci govore engleski. No, jezik Lakota se danas podučava u školama, a činjenica da se on koristi na radiju šalje znakovitu kulturnu poruku. Osim toga, sve više mladih Lakota indijanaca želi poboljšati znanje jezika svog naroda, kao, na primjer, Derek Janis, 25-ogodišnji sin Melanie Janis, koji također volontira na radiju.

"Gotovo nitko od mojih vršnjaka ne govori tečno. Svi znaju neke slang riječi koje miješaju s engleskim, tako da razlome tečnost komunikacije. Ja na tome radim i nastojim poboljšati svoje znanje Lakota jezika," kaže Derek Janis.

Radio KILI financira se iz donacija dobrotvornih organizacija, a u svijetu se može čuti preko Interneta na adresi: www.kiliradio.org.

XS
SM
MD
LG