Linkovi

'Harriet Tubman: Imagining a Life' - biografija jedne od prvih protivnica ropstva


O Harriet Tubman, američkoj crnkinji koja je pobjegla iz ropstva i onda stotinama drugih pomogla da se domognu Sjevera, napisane su brojne biografije. Posljednju je upravo objavila spisateljica Beverly Lowry pod naslovom Harriet Tubman: zamišljanje jednog života.

U svojoj biografiji Beverly Lowry ide dalje od poznatih priča o Harriet Tubman stvarajući jedan portret koji se temelji na manjim fragmentima, i oslikava njezin život na način na koji bi to možda ona sama učinila da je ikad pisala autobiografiju. Međutim, autorica nas istovremeno podsjeća da ova legendarna junakinja nikad nije naučila ni pisati ni čitati. U svojoj knjizi Beverly Lowry čitatelju pruža prilično prisan uvid u rane godine života Harriet Tubman. Od rođenja 1822. godine u Dorchesteru u saveznoj državi Maryland kao Araminta Ross; preko teškog života koji je iskusila odrastajući, uključujući i udarac teškom metalnom šipkom u glavu kad joj je bilo 12 godina; pa do pobjedonosnog bijega iz ropstva i ponovnog rađanja kao Harriet Tubman. Autorica ove biografije nas vodi zajedno s Harriet putem tzv. "podzemne željeznice" kojim su robovi iz južnih saveznih država prebacivani u sjeverne, gdje je ropstvo bilo ukinuto.

Do bijega iz ropstva, kaže Beverly Lowry, Harriet Tubman se po ničem nije isticala: "Po dobi je bila u sredini među brojnom djecom u velikoj obitelji. Živjela je uglavnom normalnim životom roba u to vrijeme. Pravno gledano njen je vlasnik bio jedan mladi čovjek koji nikad nije imao dovoljno novca i koji je imao veliku obitelj i mnogo djece. I to spominjem samo zato jer su robovi kod gospodara bez dovoljno sredstava patili još više. Tu nije bilo ni tračka civiliziranog ponašanja prema robovima."

Priča nijednog crnca koji je pobjegao iz ropstva nije u tolikoj mjeri budila maštu Amerikanaca kao ona Harriet Tubman. Na momente gotovo melodramatska i blizu mitskog statusa veličine zbog njenih česti posjeta robovlasničkim područjima Sjedinjenih Država odakle je u slobodu odvela – kako se procjenjuje – oko 300 robova. Podnaslov knjige - "zamišljanje jednog života" - na neki je način u kontradikciji s književnim oblikom biografije.

Međutim, autorica Bevery Lowry kaže da se ne može opisati nečiji život ako se ne služite imaginacijom: "Ne postoji način na koji možete pisati o životu neke druge osobe iz nekog drugog vremena bez da se koristite maštom. Naravno postoji crta koje ne smijete preći. Ja sam odmah na početku knjige rekla da ću to činiti – da ću pokušati zamisliti kako je izgledao njezin život. Istovremeno, moja je knjiga vrlo dobro istražena i dokumentirana, navodim vrlo mnogo drugih izvora. U slučaju Harriet Tubman ne postoji drugi način nego da se njena biografija piše uz pomoć mašte, jer mi jednostavno ne znamo iz postojećih biografija što je ona uistinu rekla, a što su njeni biografi mislili da je rekla ili učinila. Tu ima mnogo naklapanja, legendi i mitova, jer je ona vrlo slavna osoba."

Tzv. "fikcionizirane biografije" mogu predstavljati problem za čitatelje koji u svakom trenutku žele znati što su činjenica a što je izmišljeno. Međutim, Beverly Lowry signalizira čitatelju prilično jasno kad njeno pripovijedanje prelazi u sferu mašte, što posebno dolazi do izražaja u prvom dijelu knjige s vrlo živopisnim opisima života kakvim je Harriet Tubman možda živjela. Do početka građanskog rata Harriet je veći dio svoje obitelji prebacila na sjever, a mnogim drugima postala je simbol moguće slobode. Služila je na strani Unije tijekom građanskog rata kao špijun, vojnik i pralja. Kao izviđač predvodila je ekspediciju koja je u samo jednom danu u Južnoj Karolini oslobodila 800 robova. Međutim, američka vlada joj je do smrti 1913. godine odbijala dati mirovinu na koju su vojnici imali pravo.

Biografiju Beverly Lowry pod naslovom Harriet Tubman: zamišljanje jednog života objavila je izdavačka kuća Doubleday iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG