Linkovi

I nakon deset godina, nasljeđe princeze Dijane predmet žustrih raspri


I deset godina nakon tragične pogibije, princeza Dijana je izvor kontroverzi. O današnjim komemorativnim svečanostima koje su organizirali Dijanini sinovi, William i Harry, iz Londona izvještava Tendai Maphosa.

Deseta godišnjica smrti princeze Dijane oživjela je stare kontroverze o – kako je bila prozvana nakon smrti prometnoj nesreći u Parizu – 'narodnoj princezi'. Neki tvrde da je Dijana bila problematična osoba koju je jedino zanimalo kako će o njoj izvještavati mediji. Drugi je se sjećaju kao velikodušne i tople osobe koja se bavila filantropijom i koja je – kako je upamćeno – bila spremna zagrliti stotine oboljelih od AIDS-a.

Australska feministica Germaine Greer ju je nazvala 'glupačom', međutim, britanski premijer Gordon Brown je za princezu Dijanu rekao da je bila 'izvanredna žena koja je imala fantastičnu moć da ljude inspirira na akciju'.

Bez obzira tko o njoj što mislio, činjenica je da je princeza Dijana mnogo vremena provodila na filantropskim projektima. Od dječje bolnice u Londonu, pa do globalnih inicijativa protiv lepre i AIDS-a. Memorijalni fond princeze od Walesa osnovan je u rujnu 1997. godine, kako bi nastavio s Dijaninim humanitarnim radom, i u Britaniji i u inozemstvu.

Početni novac stigao mu je od prodaje skladbe 'Candle in the Wind', koju je britanski rocker Elton John pjevao na Dijaninom sprovodu.

Glasnogovornica ovog fonda Samantha Rennie kaže da je Dijana koristila svoj imidž globalno poznate osobe kako bi privukla pozornost na često vrlo nepopularne probleme: "Princeza Dijana je podržavala projekte koji su za njezina života bili prilično nepopularni. Ljudi se sjećanju kako se pred kamerama rukovala s oboljelima od AIDS-a. Danas je to uobičajeno, no prije više od deset godina, ljudima je to bilo strašno. Posjećivala je minska polja, u vrijeme kada je i to bilo kontroverzno. Danas su gotovo svi protiv nagaznih mina – što znači da je ona pridonijela promjeni u razmišljanju, i to u pozitivnom pravcu."

Simon Conway je direktor ne-vladine organizacije Landmine Action, koja je primila novac iz Memorijalnog fonda Princeze Dijane. "Na planu borbe protiv nagaznih mina, u posljednjih smo deset godina vidjeli značajan napredak. 153 zemlje, tri četvrtine svijeta, prihvatilo je Sporazum iz Ottawe koji zabranjuje nagazne mine. No, možda je najvažniji praktični učinak – ovo je oružje potpuno stigmatizirano na svjetskoj sceni" - kaže Conway.

Iako Memorijalni fond Princeze od Walesa više aktivno ne prikuplja donacije, novci i dalje stižu – kaže Samantha Rennie: "Dajemo takozvane pro-aktivne stipendije, za brigu o smrtno oboljelima u Africi, za izbjeglice i azilante u Britaniji, za borbu protiv kazetnih bombi…"

Komemorativne svečanosti održat će se u kapelici Vojarne Wellington, u središtu Londona, gdje su Dijanini sinovi na službi u britanskoj vojsci. Na komemoraciju je pozvano oko 500 uzvanika.

U robnoj kući Harrods - čiji je vlasnik otac Dodija Fayeda, koji je s princezom Dijanom poginuo u prometnoj nesreći – danas poslijepodne bit će održana minuta šutnje.

XS
SM
MD
LG