Linkovi

Odvjetnici Milana Martića žale se na nacionalnost suca Žalbenog vijeća Tribunala za ratne zločine


Nacionalnost suca je smetnja pravičnoj presudi - tvrde odvjetnici Milana Martića, što je u odgovoru Tužiteljstvo odbacilo. Konačna presuda nije na vidiku.

Obrana Milana Martića je u žalbenom postupku na kaznu od 35 godina zatvora, odmjerenih nekadašnjem lideru „krajine“ u lipnju, zatražila izuzeće suca Wolfganga Schomburga.

Njemački je sudac, prema prigovoru, kao član Žalbenog vijeća u slučaju Martić nepodoban. 'Kada Nijemac sjedi u Žalbenom vijeću koje odlučuje o konačnoj presudi lideru Srba u Hrvatskoj to je kao da u njemu sjedi Hrvat' - rezime je prigovora.

Na njega je reagiralo Tužiteljstvo. Odgovor još nije uveden u službene dokumente, no glasnogovornica Tužiteljstva veli da je osnovni stav iz odgovora kako se etnička pripadnost i porijeko ne mogu automatski smatrati bilo kakvim znakom nečije pristranosti. Nadalje, teza da njemački sudac ne može objektivno tumačiti dio dokaznih materijala o ulozi Njemačke u Hrvatskoj odnosi se na materijale koji nisu dokazni u ovom predmetu. Da bi ih se uvelo kao dokazne, prema pravilu 115., je potreban poseban zahtjev sucima i potom njihova odluka, a do tada oni nemaju nikakvu ulogu u vijećanju.

Sudsko Vijeće u slučaju Martić tek je počelo ozbiljnijim radom te se finalna presuda ne očekuje uskoro.

Pravilo je da između donošenja presude i konačnog izjašnjavanaj Žalbenog vijeća prolaze mjeseci, a rok se produžuje i preko godine dana. Detalje ćemo znati na skoroj statusnoj konferenciji koja se saziva svakih 120 dana da sudsko vijeće vidi kako je s nepravomoćno osuđenim i postoje li bilo kakvi novi elementi u predmetu.

Na prvostupanjsku se presudu žalila i Martićeva obrana tražeći oslobađanje, kao i tužitelji koja su ostali pri zahtjevu za doživotnom kaznom.

XS
SM
MD
LG