Linkovi

Alberto Gonzales podnio ostavku


Američki ministar pravosuđa Alberto Gonzales objavio je da podnosi ostavku. Time je okončana dugotrajna bitku s Kongresom glede toga posjeduje li Gonzales potreban osobni integritet da se nalazi na čelu američkog Ministartva pravosuđa.

Na tiskovnoj konferenciji u Ministarstvu pravosuđa, na kojoj nije odgovarao na pitanja, Alberto Gonzales je rekao novinarima da s dužnosti odlazi 17. rujna. U kratkom priopćenju, Gonzales je rekao da je za njega jedna od najvećih privilegija što je imao priliku biti na čelnom položaju Ministarstva: "Javna služba je časna i plemenita stvar i ja sam duboko zahvalan predsjedniku Bushu za njegovo prijateljstvo i priliku koje mi je pružio da služim američkom narodu."

Posljednjih mjeseci i demokrati i republikanci u Kongresu dovodili su u pitanje kredibilitet gospodina Gonzalesa zbog njegove uloge u otpuštanju osam saveznih tužitelja prošle godine, za što se uvelike smatra da je bilo politički motivirano. Međutim, sam Gonzales opovrgavao je te optužbe.

Ministar Gonzales našao se na udaru kritika od strane organizacija za zaštitu građanskih sloboda zbog svoje podrške tzv. programu domaćeg prisluškivanja i praćenja.

Alberto Gonzalers prvi je Amerikanac latinoameričkog podrijetla koji se našao na ovom položaju. Prije stupanja na dužnost bio je glavni odvjetnik Bijele kuće od 2001. do 2005. godine.

Predsjednik Bush je izjavio kako je nevoljko prihvatio Gonzalesovu ostavku. Obraćajući se novinarima u Teksasu, američki je predsjednik rekao da je Gonzales – citiramo – "čovjek integriteta, uljudnosti i načela".

XS
SM
MD
LG