Linkovi

SAD-u prijeti recesija?


Sve do prošlog tjedna ovogodišnji mjesec kolovoz nije bio naklonjen američkim financijskim tržištima te burzama u Europi i Aziji. Brojni pokazatelji vrijednosti dionica pali su za deset posto pa i više. No indeks Dow Jones na burzi u New Yorku prošlog se tjedna ponešto oporavio od gubitaka.

Prošlog tjedna dobio je 2,3 posto vrijednosti što je najbolji rezultat u jednom poslovnom tjednu u protekla četiri mjeseca. Pokazatelj NASDAQ, koji uglavnom sačinjavaju dionice tehnoloških kompanija, bio je još uspješniji – dobio je na vrijednosti tri posto.

Do rasta vrijednosti dionica na američkim burzama došlo je nakon što je Središnja banka smanjila kamate bankama na kratkoročne kredite. No postavlja se pitanje: jesu li financijska tržišta doista optimistična glede poslovne budućnosti ili su pak ulagači jednostavno požurili kako bi kupili dionice koje su jeftinije nego prije mjesec dana. Bivši američki ministar financija Larry Summers dao je intervju za televiziju ABC.

"Prošlog tjedna vidjeli smo nadoknadu gubitaka i povratak u normalu. No vjerujem da je preuranjeno ocijeniti prošli tjedan kao okončanje krize i to najmanje iz dva razloga. Prvo, ne možemo znati hoće li se pojaviti drugi problemi u financijskom sektoru kao što su problemi s kreditima poglavito drugorazrednim stambenim kreditima. Drugo, još nije prošlo dovoljno vremena da bi se vidjelo kako će se kriza u kreditnom sektoru odraziti na ekonomiju u cijelosti i na proces otvaranja novih radnih mjesta."

Summers dodaje da se američki ekonomski rast pogoni uglavnom potrošnjom građana koji su, donedavno, koristili rast vrijednosti njihovih kuća kako bi razliku mogli potrošiti na veće investicije. Pad cijena u stambenom sektoru i problemi s otplaćivanjem hipotekarnih stambenih kredita, otežat će mogućnost očuvanja ekonomskog rata u Sjedinjenim Državama.

"Vjerujem da je svakako došlo do povećanja rizika od ulaska u recesiju. Nemamo još pokazatelje koji bi doveli do procjene o ulasku u recesiju, ali rekao bih da je taj rizik sada veći nego u razdoblju nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godine. Kreatori američke ekonomske politike trebaju biti na oprezu."

Dužnosnici Bushove administracije odbijaju komentirati svakodnevne promjene na financijskim tržištima, ali ustraju da je američka ekonomija kao i globalna ekonomija, u osnovi snažna.

XS
SM
MD
LG