Linkovi

Robert Novak: 'Princ Tame'


Konzervativni američki novinar Robert Novak objavio je knjigu sjećanja pod naslovom Princ tame: 50 godina bavljenja novinarstvom u Washingtonu u kojoj je opisuje proteklih pola stoljeća svog života kroz kronologiju događaja u glavnom američkom gradu.

Iako Robert Novak djeluje kao novinar i komentator u Washingtonu preko 50 godina, vjerojatno će najbolje ostati upamćen po tome što je u jednom tekstu 2003. godine otkrio identitet djelatnice Središnje obavještajne agencije CIA-e Valerie Plame. Tim Novakovim napisom započeo je jedan izuzetno komplicirani politički skandal koji je dugo vremena potresao Bijelu kuću i doveo do ostavke i zatvorske kazne za šefa osoblja dopredsjednika Cheneya Lewisa Scootera Libbyja, od koje ga je kasnije predsjednik Bush oslobodio. Knjigu svojih sjećanja Princ tame Novak započinje i završava s ovom aferom, za koju je nedavno priznao kako je neizbrisivo obilježila njegovu novinarsku karijeru.

"Radim u Washingtonu već pedeset godina, ali da se srušim mrtav ovog časa, nekrolozi u sutrašnjim novinama imali bi u naslovu i prvoj rečenici ime Valerie Plame. Tako da sam se morao s tom aferom pozabaviti u svojim memoarima. U prvom poglavlju i na samom kraju. U jednom razgovoru s tadašnjim pomoćnikom državnog tajništva Richardom Armitageom pitao sam ga kako to da je CIA poslala Joseph Wilson u tako osjetljivu misiju u Niger da potvrdi navode kako je Irak tamo nabavio uran. Wilson je bivši diplomat bez iskustva u obavještajnom radu, tako da mi je to bilo čudno. Armitage mi je jednostavno odgovorio 'njegova supruga Valerie Plame radi u CIA-i, u odjelu za proliferaciju oružja'. I to je bilo sve. Nikakve zle namjere. Da ga nisam pitao, on mi ne bi ništa ni rekao."

Oko šest stotina stranica između dva poglavlja o aferi Plame Novak ispunjava dogodovštinama iz svog života kao što su vožnja automobilom s Johnom Kennedyjem, kojem je brzina bila opsesija. Opisuje kako se na svojoj svadbi napio do besvijesti zajedno s Lyndonom Johnsonom, te kako je počeo raditi za malu kompaniju kablovske televizije kojoj nitko nije predviđao blistavu budućnost – CNN.

Mnogi smatraju da je najizrazitija kvaliteta Novakove knjige sjećanja u tome što kad piše o washingtonskim političarima ne govori samo o tome što su izjavljivali javno, već iznosi i njihove privatne komentare, koji nisu pronašli put do medija. Iako je poznavao sve predsjednike od Johna Kennedyja naovamo, nijedan od njih nije izbjegnuo bar poneki njegov komentar, sve do predsjednika Busha. Svoje protivljenje ratu u Iraku od samog početka Robert Novak u knjizi svojih sjećanja često naglašava.

"Mislim da je to bila užasna odluka. Nepotrebna odluka. Vjerujem da je to najgora vanjskopolitička odluka nekog predsjednika tijekom mog vijeka."

"Princ tame" također pokazuje i to kako je autor postupno postao konzervativac, opisujući opasnosti koje prijete kad savezna vlada postaje "dadilja za sve naše probleme". "Vlada koja vam sve može dati, sve vam može i uzeti" – piše Robert Novak, objašnjavajući da je to razlog zašto se on zalaže za "malu vladu, niske poreze i zaštitu građanskih sloboda".

Autor "Princa tame" objašnjava da njegov konzervativizam vuče korijene iz anti-komunizma i zalaganja za ekonomiju slobodnog tržišta. Međutim, on isto tako podržava slobodnu trgovinu i liberalnu politiku imigracije. Knjigu sjećanja Roberta Novaka Princ tame: 50 godina bavljenja novinarstvom u Washingtonu objavila je izdavačka kuća Crown Forum.

XS
SM
MD
LG