Linkovi

Amerikanci žele od svojih političara da se više bave globalnim problemima


Nedavno objavljena anketa pokazuje da američki glasači žele da se predsjednički kandidati na izborima sljedeće godine izjasne što bi učinili u vezi s globalnim problemima poput siromaštva, gladi i zaraznih bolesti. .

Raspoloženje u saveznoj državi New Hampshire smatra se svojevrsnim putokazom kada je u pitanju raspoloženje cijele nacije. Tu se uostalom krajem siječnja svake četiri godine i održavaju prvi stranački izbori za predsjedničkog kandidata – čime počinje izborna kampanja za Bijelu kuću.

Zbog toga je najnovija anketa o pitanjima koje glasače u New Hampshireu izuzetno zanimaju pobudila veliko zanimanje. Anketirano je 500 glasača koji su rekli da će vjerojatno glasati za Demokratsku stranku i 500 koji su rekli da će vjerojatno glasati za republikance. Uvjerljiva većina i jednih i drugih želi da globalni problemi poput gladi, siromaštva i zaraze dođu na vrh prioritetne liste svakog kandidata. Primjere iz ankete navodi John McLaughlin, koji istražuje javno mnijenje za potrebe Republikanske stranke.

"S tvrdnjom da 'Amerika ima moralnu obvezu da pomogne kada u svijetu djeca umiru od bolesti koje bi se razmjerno lako mogle spriječiti' složilo se 93 posto demokrata i 84 posto republikanaca. S tvrdnjom da 'za zaštitu Amerike nije dovoljna snažna vojska, već i diplomacija te pomoć siromašnim zemljama' složilo se 91 posto demokrata i 78 posto republikanaca."

Uvjerljiva većina ispitanika, bez obzira na stranačku pripadnost, želi da nasljednik predsjednika Busha nastavi s pojačanim angažmanom u borbi protiv AIDS-a, koji je inaugurirao predsjednik George Bush.

"Često se puno priča o zajedničkim izbornim prioritetima, no ova anketa pokazuje da demokratski i republikanski glasači u New Hampshireu zaista imaju dosta toga zajedničkog. To je dobar znak."

McLaughlinov kolega koji radi za Demokratsku stranku, Jeffrey Garin, pitao je glasače o kojim bi temama kandidati za predsjednika države trebali posebno govoriti.

"Kandidata koji bi iskazao podršku za prepolovljavanje broja gladnih i siromašnih – što je godišnje oko 300 milijuna ljudi – podržalo bi 70 posto demokrata i 60 posto republikanaca."

Anketu je naručila organizacija ONE, kojoj je cilj da se Amerikanci počnu ponašati 'kao jedan' kada su u pitanju globalni problemi poput gladi, AIDS-a i siromaštva. O ovom naporu, organizacija ONE je već okupila više od dva milijuna građana, iz svih 50 saveznih država.

U tu su koaliciju ušle mnoge ne-vladine humanitarne organizacije, ali i umirovljeni generali i vjerski čelnici. Mike McCurry, bivši glasnogovornik Bijele kuće za mandata predsjednika Billa Clintona, je analitičar u ovoj organizaciji. Ovakav angažman milijuna građana pokazuje da nisu točne tvrdnje da Amerikance zanima jedino ono što se događa u njihovoj zemlji – kaže McCurry.

On dodaje da su rat u Iraku i terorizam u izvjesnoj mjeri prisilili Ameriku da ignorira globalne probleme. Međutim, američka sigurnost ovisi i o stjecanju novih prijatelja, čemu bi obnovljeni angažman na humanitarnom planu mogao pridonijeti.

XS
SM
MD
LG