Linkovi

Američki profili: Kathleen Kennedy Townsend


Obitelj Kennedy je vjerojatno najpoznatija američka ‘politička obitelj’. Poznata je prvenstveno po predsjedniku Johnu Kennedyju i njegovom bratu, senatoru Robertu Kennedyju. No, članovi ove obitelji i danas obnašaju brojne političke funkcije – od gradskih vijeća do Kongresa. Tradiciju nastavlja i Kathleen Kennedy Townsend, najstarija kći Roberta Kennedyja.

Kathleen Kennedy Townsend kaže da su joj roditelji od malih nogu ukazivali na važnost državne službe ili bavljenja politikom - kao načina da se oduži svojoj zemlji te poboljša život svojih sugrađana: "Uvijek su naglašavali kako smo mi vrlo sretna obitelj. Zato se moramo ponašati u skladu s pozivom svetoga Luke koji je rekao da se ‘od onih kojima je puno dano, očekuje da puno daju zauzvrat’."

Dok je bila mlađa, Kathleen Kennedy Townsend nije mislila da će se baviti politikom. Kaže da je prije pedesetak godina politika još uvijek bila nešto čime su se bavili muškarci, poput njenog oca i ujaka. No, bila je okružena I angažiranim ženama. Njezina tetka, Eunice Shriver, osnovala je Olimpijske Igre za invalide, a njezina majka, Ethel Kennedy, volontirala je u lokalim dobrotvornim organizacijama. Nakon što je završila pravni fakultet, i osnovala obitelj, Kathleen Kennedy Townsend i sama se okušala na izborima. Postala je zamjenica guvernera savezne države Maryland. Sredinom prošlog desetljeća pokušala je postati I guvernerka, ali je izgubila na izborima.

Danas se Kathleen Kennedy Townsend bavi filantropskim radom. Uz svoju profesorsku i konzultantsku karijeru, članica je upravnog odbora Instituta za Virologiju pri Sveučilištu Marylanda, koji radi na novim ljekovimaa i preventivnim cjepivima protiv AIDS-a. "Čovjek može pomoći na mnoge načine - to vrlo važna ideja za demokracije širom svijeta. Važno je moći reći – ‘I ja sam nešto učinio da se situacija popravi, da stvari budu bolje, i ne moram čekati pomoć nekog političara’" - kaže Kathleen Kennedy Townsend.

Ta vizija jednog ‘boljeg svijeta’ rezultat je moje katoličke vjere – dodaje kći Bobbyja Kennedyja: "Ako vjerujemo, to utječe i na sve što radimo. Moja me vjera uči da smo svi mi djeca Božja, i imamo pravo na poštovanje i dostojanstvo, kao i na osnovne uvjete za dobar život - a to su dobar zdravstveni sustav, dobro obrazovanje, i posao koji plaća dovoljno da se možemo skrbiti o svojoj obitelji."

No, u suvremenim američkim političkim pokretima koje vode vjerski čelnici Kathleen Kennedy Townsend često ne vidi težnju k pravednijem društvu. "Vjera bi nas trebala informirati o tome što je potrebno da bi se stvorilo pravedno društvo. Današnje crkve u Americi su međutim, po mom mišljenju, umanjile Boga. Po njima, Boga jedino zanimaju tri pitanja: pobačaj, istospolni brakovi i znanstvena istraživanja na matičnim stanicama. Vjera se takodjer koristi da se drugima poruči – ‘mi smo bolji od vas’. Takvo je djelovanje mnogih crkvenih zajednica štetno i pogrešno" - kaže gospođa Townsend.

Na kraju, ona zaključuje da je najvažnija pouka koju je naučila u svojoj obitelji te u kasnijoj političkoj karijeri – značaj solidariziranja i suosjećanja s drugim ljudima. ‘Pokušaj se uživjeti u život nekog drugog – ako to shvatiš onda ćeš razumjeti i posljedice svojih političkih odluka’, kaže Kathleen Kennedy Townsend.

XS
SM
MD
LG