Linkovi

Mart Laar: 'I druge zemlje mogu biti kao Estonija, ali moraju prekinuti s navikama iz komunizma'


Estonija se smatra jednom od najuspješnijih tranzicijskih zemalja. Uspjeh ove baltičke zemlje je rezultat radikalne ekonomske reforme - tvrdi bivši estonski premijer Mart Laar. On smatra da i druge komunističke zemlje mogu postići slične rezultate - ali moraju u potpunosti prekinuti s 'navikama iz komunizma'.

Prije sovjetske okupacije Estonije 1940. godine, Estonija i susjedna joj Finska imale su sličan životni standard. Finska je nakon drugog svjetskog rata zadržala neovisnost, kao i pripadnost Zapadu. Estonija je postala sovjetska republika. Zbog toga, 1987. godine finski je društveni bruto proizvod iznosio 14,370 dolara po glavni stanovnika, a estonski oko dvije tisuće dolara. Ekonomski i strukturalno devastirana Estonija ponovno je postala neovisna država nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Premijer Mart Laar pokrenuo je drastične ekonomske reforme godinu dana kasnije. Laar kaže da 'na početku, mali koraci nisu bili dovoljni': "Neki su rekli da će reforme dovesti do kaosa. Nisu reforme stvorile kaos. Kaos je već postojao. Reforme su bile jedini lijek za izlazak iz kaosa."

Laar priznaje da je postkomunističko restrukturiranje bolno i nepopularno. Mnogi programi na području 'socijale' morali su se ili ukinuti ili ih je vlada prestala financirati. Prema njegovim riječima, građani će lakše prihvatiti drastične ekonomske reforme ako se one pokrenu odmah po izlasku iz komunizma.

Puno je teža sporija alternativa, kada se drastične mjere uvode postupno – smatra bivši estonski premijer: "Nepopularnost reformi vrijedi podjednako i za male i velike korake. U reformi mirovinskog sustava ili reformi zdravstva i mali koraci su vrlo nepopularni. Dakle, bolje je odmah pokušati s velikim reformama i uvesti ih istodobno."

Danas se Estoniju smatra jednom od najliberalnijih ekonomija na svijetu, točnije sedmom prema indeksu ekonomskih sloboda zaklade Heritage za 2006. godinu. Estonija je bila prva zemlja na svijetu koja je uvela jednaku poreznu stopu za sve - bez obzira na visinu dohotka.

Jednostavno i transparentno poslovno okruženje dovelo je do dramatičnog rasta stranih investicija, velikog pada stope nezaposlenosti i snažnog ekonomskog rasta. S 20,300 dolara bruto društvenog proizvoda po glavi stanovnika Estonija ima bolji životni standard nego većina novih članica Europske unije.

Na nedavnom skupu u Washingtonu, Mart Laar je rekao da se refomski političari iz bivših sovjetskih i balkanskih zemalja često raspituju o estonskom ekonomskom uspjehu. On kaže da uspješan ekonomski model Estonije može primijeniti bilo koja zemlja, ako zaista želi reformirati svoju ekonomiju.

XS
SM
MD
LG